‘Ne prijeti stečaj, radimo na deblokadi’

Autor: Suzana Varošanec , 22. veljača 2016. u 22:01
Ljetos su u Puli otvorili preuređenu trgovinu/D. Marušić/PIXSELL

Troškove smo srezali 23% i stvaramo temelje za nove mogućnosti, kaže Ivana Login, šefica Uprave tvrtke za koju je Fina zatražila stečaj.

Trgovački sud u Pazinu dobio je Finin prijedlog za pokretanje stečaja Puljanke. Tvrtka sa 65 godina tradicije danas zapošljava tek oko 100 radnika, a lani je u travnju sklopila predstečajnu nagodbu, po kojoj se obvezala obveze ispuniti u određenim rokovima dospijeća.

Prijedlog je, pak, posljedica novih stečajnih pravila: država automatski šalje u stečaj tvrtke blokirane 120 dana, a u konkretnom slučaju rok je i premašen. Puljankina blokada iznosi 13,5 milijuna kuna, no kako tvrtka ima sklopljenu predstečajnu nagodbu te je trgovačke djelatnosti, nagađa se o razlogu, odnosno mogućoj ovrsi Kreditne banke Zagreb, razlučnog vjerovnika kojem se na sudu obvezala na prijevremenu isplatu 13,4 milijuna kuna u roku od 180 dana. To nam u Upravi Puljanke nisu komentirali, ali nisu ni demantirali.

Za predsjednicu Uprave u prosincu prošle godine imenovana je Ivana Legin, dotad direktorica financija i računovodstva, i to sa zadatkom da se nastavi financijska konsolidacija, racionalizacija poslovanja te reorganizacija i restrukturiranje, koji su započeti procesom predstečajne nagodbe. Na probleme koji su izazvani blokadom u smislu statusa tvrtke i daljnje opstojnosti predstečajne nagodbe Login gleda s optimizmom, odnosno smatra da će Puljanka izbjeći stečaj.

"Uprava je i dosad uspijevala upravljati poslovnim procesima na način da je društvo dovedeno do statusa deblokade poslovnog računa, pa se tako i u ovom razdoblju poduzimaju svi nužni koraci u tom smjeru", kaže Ivana Login, ne ulazeći u pojedinosti.  "U skladu sa načelima kriznog upravaljanja, temeljni su napori usredotočeni u pravcu identifikacije najprofitabilnijih područja poslovanja te u pravcu radikalne racionalizacije troškova, što je dovelo do pada troškova 23 posto.

Time nastojimo stvoriti temelje za otvaranje novih mogućnosti za Puljanku", poručuje Login. Od trenutka promjene vlasničke strukture tvrtke, prema njezinu mišljenju, Uprava koristi sve raspoložive poluge kriznog menadžmementa kako bi Puljanku dovela u zonu stabilnog upravljanja, što će, kaže, činiti i nadalje jer je nulti korak proveden u tom smislu bila predstečajna nagodba.

Naime, novi pretežiti vlasnik Puljanke je zagrebačka tvrtka CCS – 2013. preuzela je većinski paket od Alberta Faggianija, a kontrolni paket drže CERP i HZMO. Na čelu CCS-a je Predrag Đorđević, ujedno predsjednik Nadzornoga odbora Puljanke. Puljanka je u prošlosti bila hipotekarni jamac za kupnju dionica Novog lista kreditom Zagrebačke banke od 177 milijuna kuna, što nam je sad najveće opterećenje, požalio se ljetos Đorđević najavljujući novi koncept obiteljskih trgovina, ali i pregovore s navedenim vjerovnikom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close