Poslovna 2021.
Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta

Nastavljamo investicijski ciklus, modernizaciju naplate cestarine i nadzora prometa

Pripajanje Autocesta Rijeka-Zagreb HAC-u bit će provedeno s 1. siječnjom 2021., pa nam predstoji daljnje poslovno rest…
Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta
08. prosinac 2020. u 12:24
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Činjenica je da je epidemija uzrokovana koronavirusom ove godine značajno utjecala na većinu gospodarskih grana u Hrvatskoj pa i cijeloj Europi, naročito u segmentu prometa. Međutim, Hrvatske autoceste u posljednje tri godine provode poslovno i financijsko restrukturiranje kao dio projekta „Modernizacija i restrukturiranje cestovnog sektora (MARS)” koji je pokrenula Vlada RH, a provedba je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i državnih cestarskih tvrtki. Kroz tri godine ostvareni su vidljivi rezultati koji nam omogućuju stabilno poslovanje i nastavak ključnih investicija koje nisu zaustavljene čak ni u ovoj kriznoj godini koju je, nakon niza uspješnih godina, obilježio pad prometa na autocestama.

Sezona je zbog epidemije bila neizvjesna, međutim naša očekivanja bila su relativno optimistična što se u konačnici i pokazalo točnim, tako da je pad prometa na autocestama bio u granicama očekivanog. Zahvaljujući modernim autocestama Hrvatska ima dobru prometnu povezanost prema ključnim turističkim tržištima. Kod mnogih turista koji inače putuju na udaljenije mediteranske aviodestinacije, kvalitetna cestovna povezanost pokazala se kao odlučujući faktor pri izboru destinacije, što je značajno doprinijelo rezultatima turističke sezone. U godini pred nama nastavljamo sa započetim projektima. I dalje je najveći naglasak na dovršetku koridora Vc u Slavoniji, međutim paralelno idu aktivnosti za izgradnju autoceste A7 Rupa – Rijeka – Žuta Lokva te autoceste prema Dubrovniku. Nastavljaju se i projekti na povećanju sigurnosti prometa, a u narednom razdoblju pokrenut će se i aktivnosti na uvođenju novog sustava naplate cestarine.

Nastavno na Odluku Vlade o pripajanju Autocesta Rijeka-Zagreb HAC-u, koje će biti provedeno s 1. siječnjom 2021., u idućoj nam godini predstoji daljnje poslovno restrukturiranje. Pripajanjem se stvaraju i pretpostavke za racionalnije financijsko upravljanje te veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje. Objedinjavanje upravljanja autocestama u državnom vlasništvu olakšat će uvođenje novog sustava naplate cestarine te donijeti i uštede u postupcima javne nabave.

New Report

Close