‘Narudžbe koje smo već dobili u svemirskom segmentu prvi su znak uspjeha strateškog repozicioniranja’

Autor: Suzana Varošanec , 04. srpanj 2022. u 07:00
Prva faza gradnje tvornice u Jakovlju trajala je 10 mjeseci, a proizvodnja je započela još u prosincu 2021./DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Iz Fischer Advanced Composite Components AG-a, koji u hrvatskoj tvorni ci proizvodi komponente za zrakoplove, otkriva ambiciozne planove.

Oporavak zrakoplovne industrije se 2022. nastavlja, dok kontinentalni zračni promet posebice pokazuje vrlo pozitivne znakove razvoja, osobito u SAD-u i na Bliskom istoku.

To je popraćeno povećanjem u potražnji za zrakoplovima namijenjenima za kratke do srednje udaljenosti, što je tržišni segment koji je od posebne koristi za Fischer Advanced Composite Components AG (FACC AG), austrijsko-kinesku kompaniju i jedinstvenog poduzetnika na hrvatskoj poslovnoj sceni po njihovoj ukupno 15. po redu tvornici, inače otvorenoj u poslovnoj zoni Jakovlje gdje se već uvelike proizvode komponente za avioindustriju.

Potencijal rasta
Tvrtka se etablirala kao visokoučinkovit partner u popravku, održavanju i modernizaciji zrakoplova za zračne prijevoznike diljem svijeta, a poslovanje vodi izvršni direktor Robert Machtlinger.

Zahvaljujući inovativnim rješenjima izgradili su izvrsnu poziciju na tržištu održavanja, popravka i remonta u civilnom zrakoplovstvu posljednjih godina, tako da idealno opremljeni dočekuju velike mogućnosti rasta koje se procjenjuju u narednom razdoblju. Naime, do 2030. globalni volumen tržišta trebao bi premašiti 180 milijardi dolara, u usporedbi s otprilike 70 milijardi dolara trenutačno.

15

milijuna eura uložio je FACC u prvu fazu gradnje tvornice u Jakovlju

Nakon krize uzrokovane pandemijom, iz FACC-a tvrde i da ohrabruje razvoj tržišta u segmentu poslovnih mlažnjaka. Atraktivan pak za njihove planove očito je i rast kineskog tržišta, odakle je većinski vlasnik kompanije. Kako glasnogovornik Jakob Reichsöllner navodi, Kina je jedno od najdinamičnijih zrakoplovnih tržišta s enormnim stopama rasta.

”Do 2040., postoji potražnja za 39.000 novih zrakoplova od kojih će preko 9000 otpasti na azijsko-pacifičku regiju”, kaže on.

Zrakoplovna industrija, gradska zračna mobilnost te svemir, tri su segmenta u kojima se razvojem bavi ova izlistana kompanija na Bečkoj burzi, inače dio grupacije AVIC koja se nalazi na ljestvici Fortune 500. U 2021., FACC je postigao promet od 497,6 milijuna eura. Operativna dobit bez jednokratnih stavki iznosila je 4,3 milijuna eura.

Uložili su 23,4 milijuna eura u tehnologiju i inovacije. S novim narudžbama koje dosežu do milijardu eura, i uz dosljednu implementaciju korporativne strategije “FACC 2030”, očekuju rast u prodaji za oko 10% za financijsku godinu 2022.

Izvršni direktor FACC AG-a Robert Machtlinger na otvorenju tvornice u Jakovlju/D. Višnjić/PIXSELL

Što se Hrvatske tiče, riječ je o uspješno provedenoj investiciji od 15 milijuna eura u kupnju zemljišta i prvu fazu izgradnje koja je trajala 10 mjeseci te je proizvodnja započela još u prosincu 2021. Međutim, tvornicu čeka nova faza u kojoj će se značajno proširiti. Razlog? FACC-ova nova tvornica u Hrvatskoj važan je temelj njihove strategije globalnog rasta.

”U iduće četiri godine, s trenutnih oko 170 djelatnika predviđamo njih ukupno oko 600. U našoj tvornici u Jakovlju nudimo uzbudljive prilike za stručnjake u proizvodnji i inženjere kvalitete. Najvažnije, tražimo ljude kojima je zrakoplovstvo strast”, navodi glasnogovornik.

Uz izvrsnu infrastruktura, kao i blizinu Zagreba, hrvatska metropola može se, kako dodaje, pohvaliti i s tehničkim fakultetima te visokoobrazovanom radnom snagom.

To su sve bili glavni razlozi u korist navedene lokacije, koja je također dobro povezana s međunarodnim prometnim mrežama, dok je suradnja s hrvatskim donositeljima odluka bila vrlo profesionalna i od samog početka se temeljila na snažnom partnerstvu. Također od prvog dana suradnja između timova u Jakovlju i FACC sjedištu u Austriji bila je bliska i opsežna.

”Takva suradnja, kao i naš FACC duh stupovi su našeg uspjeha”, navodi Reichsöllner. Kao tehnološki partner avioindustrije, koja je vrlo kompleksna i globalno povezana, što se tiče trendova za aviondustriju FACC na prvo mjesto stavlja – održivost.

Zrakoplovna industrija, naime, intenzivno radi na tome da putovanja učini održivijima, tako da poručuju da to za FACC znači razvoj ultra lakih materijala izrađenih od obnovljivih resursa, omogućujući lakše avione kojima je potrebno manje energije, kao i razvoj posve novih koncepata letenja kao što su gradska zračna prijevozna sredstva, odnosno Urban air mobility.

Znakovite su i strateške odrednice FACC-a za poslovanje u budućnosti. Svijet će se, tvrde, suočiti sa značajnim promjenama u narednim godinama, dok će globalni megatrendovi trajno promijeniti zrakoplovnu industriju i naše društvo.

Vodstvo kompanije hvali visokoobrazovanu radnu snagu u Hrvatskoj, kažu kako je i to bio jedan od aduta lokacije u Jakovlju/D. VIšnjić/PIXSELL

Nove prilike
”Tržište za putničke avione će nastaviti snažan rast. Nadolazeće desetljeće oblikovat će klimatske politike i zaštita okoliša. Potrebni su novi materijali, učinkovitiji proizvodni procesi i digitalizacija. Dodatno, u nastajanju je gradski zračni prijevoz, posve nova kategorija zrakoplovstva koja stvara nove prilike za čitavu industriju.

Kao jedna od na svijetu vodećih tehnoloških grupacija u zrakoplovnoj industriji, FACC AG se priprema za iduće desetljeće s novom strategijom: profitirati na promjenama u osnovnoj djelatnosti, prigrliti zaštitu okoliša kao priliku i napredovati na novim tržištima”, kaže on.

FACC-ova pozitivna iskustva s održavanjem kompetitivnosti s obzirom na krizu uzrokovanu pandemijom, s novom strategijom, koju su predstavili usred pandemije, u fokus stavljaju daljnji razvoj svemirskog sektora kao i segmenta gradske zračne mobilnosti.

498

milijuna eura prihoda ostvario je prošle godine FACC, a ove godine prognoziraju 10% rasta

Istraživanje i razvoj
”Povećanjem tržišnih udjela u osnovnoj djelatnosti i investicijama do 23,4 milijuna u istraživanje i razvoj, postavili smo važna mjerila. Narudžbe koje smo već dobili u svemirskom segmentu prvi su znak uspjeha strateškog repozicioniranja. Radimo za globalnu zrakoplovu industriju, angažirani smo na svim glavnim tržištima i surađujemo sa svim proizvođačima originalne opreme. Naša su glavna tržišta Europa, Azija i američki kontinent”, pojašnjava..

Partner su svih relevantnih proizvođača, tako da FACC zajedno sa svojim kupcima radi na razvoju rješenja mobilnosti u budućnosti. Razvijaju lake komponente za globalnu zrakoplovnu i svemirsku industriju. To uključuje istraživanje novih i održivih materijala kao i razvoj rješenja za gradski zračni prijevoz, poput dronova ili rješenja za svemirski sektor, koji postaju sve važniji.

Danas svake sekunde poleti zrakoplov s ugrađenom FACC tehnologijom, a: kroz daljnje učvršćivanje pozicije, poručuju da FACC dosljedno slijedi put rasta u temeljnoj djelatnosti zrakoplovstva i paralelno novu strategiju ulaska u nove poslaovne segmente gradske zračne mobilnosti i svemira.

Komentirajte prvi

New Report

Close