Narodne novine morale odustati od proizvodnje u Rijeci

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2014. u 13:41
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uprava Narodnih novina donijela je odluku o odustajanju od proizvodnje papirne konfekcije u industrijskoj zoni Kukuljanovo u Rijeci.

Uprava Narodnih novina d.d., na čelu s novim predsjednikom Davorom Čovićem koji je na tu dužnost imenovan 1. kolovoza, donijela je odluku o odustajanju od proizvodnje papirne konfekcije u industrijskoj zoni Kukuljanovo u Rijeci, priopćeno je iz Narodnih novina.

Razlog ovakve odluke su nedavno obavljene stručne analize koje su pokazale da predviđena proizvodna hala u Rijeci ne zadovoljava uvjete koje zahtijeva sofisticirana proizvodna linija kupljena u Italiji. Uprava Narodnih novina d.d. ne odustaje od ove velike investicije, nego je u potrazi za novom, adekvatnom lokacijom, stoji u priopćenju.

Prethodna Uprava donijela je odluku o pokretanju proizvodnje toaletne konfekcije u Kukuljanovu, no hala koju je za tu namjenu Uprava odredila i uložila velika sredstva u njeno uređenje, nije adekvatna. Naime, predviđeni prostor za proizvodnu liniju je svega 800 m² (za koji još nije ishođena građevinska i uporabna dozvola), a za skladištenje proizvoda 540 m² (ukupna veličina hale je 1.600 m² i ne može se proširivati jer je prostorno-planska dokumentacija za građevinsko zemljište potpuno iskorištena).

Nove analize su pokazale da je za proizvodnju s kupljenom proizvodnom linijom, koja je dugačka 54 metra i koja je koštala gotovo 4 milijuna eura, te za skladištenje sirovina i gotovih proizvoda, potrebna hala od najmanje 5.000 m². Zbog toga nije bilo drugog izlaza, nego odustati od proizvodnje u Rijeci i potražiti alternativno rješnje. Ono će, nadamo se, biti pronađeno u blizini Zagreba ili u radijusu od 50-ak km od Zagreba, jer su već spomenute analize pokazale da je za proizvodnju toaletne konfekcije (WC papir, kuhinjski ručnici, salvete i sl.) mnogo bitnija lokacija tvornice u odnosu na tržište na kojem će se proizvodi plasirati, nego pozicija u odnosu na nabavu sirovina (za koju se planiralo da će većim dijelom biti iz Italije).

Planom investicija predviđena je nabava i dodatnog stroja za proizvodnju složivih ručnika i maramica. Ukupna potreba prostora za skladištenje gotovih proizvoda koje se planira proizvoditi, je između 8.000 i 10.000 m². O tome se nije vodilo računa kada se donosila odluka o proizvodnji u Kukuljanovu.

Neovisnom analizom je također utvrđeno da su troškovi uređenja hale na Kukuljanovu iznosili oko 9 milijuna kuna, pri čemu je realna vrijednost obavljenih radova oko 2 milijuna kuna manja. Vidljivo je da je „projekt Kukuljanovo“ koji je forsirao bivši predsjednik Uprave, donio financijsku štetu Narodnim novinama d.d. i takvo poslovanje će istražiti i nadležne državne institucije.

Poslovnom odlukom o preseljenju proizvodnje toaletne konfekcije, Narodne novine d.d. će imati dodatne troškove. Međutim, ovakva odluka bila je jedino moguća, jer u suprotnom proizvodna linija golemih kapaciteta ne bi bila adekvatno iskorištena, odgodila bi proizvodnju i time mogućnost povrata investicije, a zbog manjka prostora postojala je opasnost od oštećenja sofisticiranog stroja.

Ove nepredviđene poslovne okolnosti, koje je otkrila nova Uprava, dovele su do mnogih problema koje treba riješiti u vrlo kratkom roku, stoji u priopćenju. Osim preseljenja proizvodnje, ustanovljeno je da su raspisani natječaji za četiri radna mjesta, iako se odlukom Nadzornog odbora smjelo raspisati natječaje za dva radna mjesta. Usprkos svim problemima, Uprava Narodnih novina d.d. vjeruje da će planirana proizvodnja krenuti do kraja godine, kada će se na tržištu pojaviti novi, visokokvalitetni hrvatski proizvod, zaključuju iz Narodnih novina.

Komentirajte prvi

New Report

Close