Napredni uređaji za daljinsko očitanje potrošnje iz Zagreba doprijet će i do Rusije

Autor: Darko Bičak , 09. rujan 2021. u 22:00
Tomislav Lekić, direktor Holosysa/JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Holosys razvoja i proizvodi tzv. NB-IOT uređaje koji mogu povezati i 5 brojila i slati signale i iz okna i podruma.

Zagrebačka tehnološka tvrka Holosys razvija i proizvodi napredne električne uređaje bazirane na NB-IOT-ju ((Narrowband Internet of Things), za daljinsko očitanje potrošnje energenata, a prisutni su u 50 zemalja svijeta.

No, od ovog tjedna na listu svojih izvoznih tržišta dodali su i najveću državu na svijetu – Rusiju. Naime, Holosys je početkom tjedna nastupio na sajmu EcwaTech 2021, najvećem događanju vodne industrije u Rusiji.

Ugrađuj u razvoj

“Bio je to naš prvi korak na ovom ogromnom tržištu i sa zadovoljstvom predstavljamo svoja rješenja svim posjetiteljima, iz Rusije i inozemstva Uspostavili smo kontakt s brojnim komunalnim tvrtkama i integratorima sustava iz ovog dijela svijeta te nastavljamo razgovore oko konkretnih projekta. Kao i uvijek, stvaranje novih kontakata znači nove mogućnosti učenja i šanse za rast”, naveli su iz Holosysa.

Kako pojašnjava Tomislav Lekić, direktor Holosysa, na rusko tržište idu s novom tehnologijom koja se počinje primjenjivati u raznim gospodarskim sektorima, a interes raste zbog niza prednosti – bolja pokrivenost signalom, pouzdanost isporuke podataka, ušteda za komunalna poduzeća i tvrtke. Holosys samostalno razvija, proizvodi i isporučuje NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućavaju povezivanje na NB-IoT mreže telekom operatera.

Već 15 godina posluje s brojnim tvrtkama i komunalnim poduzećima u Hrvatskoj, dok u svijetu rade s etabliranim proizvođačima opreme za telemetriju, sistemskim integratorima te komunalnim poduzećima. Njihova rješenja su u više od 500.000 mjerila potrošnje vode i plina u svijetu.

Sva ta iskustva ugrađena su u razvoj i usavršavanje NB IoT sustava, a kako navodi direktor Lekić, Holosys NB-IoT uređaj može povezati do pet mjerila odjednom pa je potrebno manje opreme da bi se uspostavio stabilan prijenos očitanja.

Od -20 do +80 °C

“Idealan scenarij za implementaciju rješenja uključuje modul koji se povezuje s mjerilima potrošnje, a koji se spaja na mobilnu mrežu preko koje šalje prikupljene podatke. Podaci se potom prikazuju putem softvera i moguće ih je analizirati na udaljenoj lokaciji.

Uređaji su iznimno trajni i mogu funkcionirati na temperaturama od -20 do +80 Celzijevih stupnjeva, baterija traje i do 10 godina, ovisno o učestalosti slanja podataka o potrošnji, a uređaji imaju IP68 zaštitu od prodora vode”, objašnjava Lekić.

Iz Holosysa pojašnjavaju da komunalna poduzeća i tvrtke tako dobivaju dugoročno i pouzdano rješenje za siguran transfer podataka, a moguće ga je implementirati i tamo gdje standardni mobilni signal ne dopire – vodovodna okna i podrumski prostori pa je idealno i za ruralna područja i infrastrukturu ispod zemlje. Implementacija je, tvrde, jednostavna, a kako je infrastruktura značajno pojednostavnjena, troškovi održavanja su niski. “

Implementacijom NB-IoT-ja komunalna poduzeća dobivaju nadzor vlastite distributivne mreže u realnom vremenu, te kod kvara ili curenja mogu reagirati puno brže i time smanjiti gubitke. Dobivaju i infrastrukturu putem koje krajnji korisnici mogu pristupiti aplikaciji koja alarmira u slučaju pucanja cijevi te daje informacije o prekomjernoj potrošnji kupca”, kaže direktor.

U zgradarstvu se, primjerice, ugradnjom rješenja uštedi 7-10% kroz nadzor i podešenje sustava. Kao važan faktor u širenju tržišta, i prema Rusiji, Lekić navodi dostupnost NB-IoT mreže koja se značajno povećava.

Komentirajte prvi

New Report

Close