Smart Industry
PROMO

Napredni sustavi za automobile budućnosti nastaju u Zagrebu

GlobalLogic tim iz Hrvatske sa svojim kolegama iz drugih zemalja razvija mnoštvo projekata na područjima udaljenog ažuriranja softvera, telematike i raznim aplikacijskim platformama i dr.

Promo
09. lipanj 2022. u 22:00
Foto: CARLOSCASTILLA

Inženjeri tvrtke GlobalLogic Hrvatska nedavno su započeli projekt za jednog od vodećih svjetskih proizvođača automobila. Radi se o razvoju softvera za autonomna i međusobno povezana vozila, temeljenom na adaptivnoj AUTOSAR platformi.

Od automobila koji je jednom bio (isključivo) prijevozno sredstvo prošlo je i više od pola stoljeća, u današnje se vrijeme od modernog automobila očekuje da je izvor informacija i zabave, pritom vodeći računa o najvišim standardima sigurnosti putnika.

Povećavanjem zahtjeva za većom sigurnošću povećava se i kompleksnost i veličina ugrađenog softvera, koji broji više od 100 milijuna linija programskog koda u suvremenom automobilu. Jasno je da se proizvođači automobila nalaze u izazovnim vremenima u kojima je potrebno zadovoljiti sve navedeno, ali i maksimalno skratiti vrijeme izlaska na tržište.

Razvojni inženjeri iz GlobalLogica imaju veliko iskustvo u razvoju softvera temeljnom na AUTOSAR standardu, a rad na ovom projektu znači primjenu adaptivnog AUTOSAR standarda, koji je jedan od segmenta realizacije autonomne vožnje i povezanosti automobila s okolinom. Sustav temeljen na AUTOSAR platformi omogućava, između ostalog, praćenje funkcija vozila i donošenje odluka na temelju informacija primljenih iz periferije automobila, a adaptivni AUTOSAR daje proizvođačima vozila dodatne mogućnosti, najviše u izmjeni velikih količina podataka između automobila i clouda.

“Razvojem automobilske industrije moderni su automobili postali poput računala na kotačima. Vozilo se sastoji čak od 150 elektroničkih jedinica (ECU – Electronic Control Unit) koje upravljaju različitim funkcijama u vozilu. Stvari se dodatno kompliciraju jer postoji potreba za uspostavom brze i sigurne komunikacije vozila s okolinom (V2x), odnosno vozila s infrastrukturom, drugim vozilima te pješacima. Adaptivna AUTOSAR platforma omogućit će implementaciju navedenih funkcionalnosti na ECUovima visokih performansi”, kaže Joško Rogulj, Programski direktor u GlobalLogicu.

Zaštita od hakerskih napada

GlobalLogic tim iz Hrvatske sa svojim kolegama iz drugih zemalja razvija mnoštvo projekata na područjima udaljenog ažuriranja softvera, telematike i raznim aplikacijskim platformama i dr. Sve su to nove tehnologije i revolucionarni zaokreti u automobilskoj industriji.

”S obzirom da mnogi proizvođači nisu do sada radili u ovom području, softverske tvrtke poput GlobalLogica postaju ključan saveznik u razvoju vozila budućnosti. Bez pravog tima i prave strategije razvoja i usavršavanja s novim znanjima ništa od toga ne bi bilo moguće.

Dugoročni cilj je zadržavanje kvalitetnih inženjera koji u ovom segmentu imaju velik prostor za napredak i mogućnost biti u korak sa najnovijim tehnološkim trendovima u autoindustriji”, kaže Rogulj. Brzi razvoj istovremeno donosi i mnoge probleme, najviše zbog komunikacije vozila s okolinom i rizika od hakerskih napada. “Primjerice, ako hakirate automobil ili infrastrukturu koja je povezana s automobilom kao što je punionica, s koje se moguće spojiti i na pružatelja usluge opskrbe električnom energijom. To izaziva niz problema”, kaže Rogulj.

GlobalLogic ima dugogodišnje iskustvo u razvoju sigurnosnih sustava, no dug je razvojni put od postojećih sustava koji vozača upozoravaju na potencijalne opasnosti na cesti do kompleksnijih V2X sustava koji su dizajnirani u svrhu sigurnosti u prometu, efikasnosti mobilnosti i uštedi energije.

New Report

Close