Nakon izbjegnute likvidacije tvrtka s oko 220 radnika zatrpana narudžbama

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2023. u 07:00
Tijekom cijelog postupka likvidacije tvrtka je kontinuirano bila likvidna i bez nepodmirenih obveza/Shutterstock

Jedan od važnijih poslodavaca u Krapinsko-zagorskoj županiji danas zapošljava oko 220 radnika, očuvavši dvije trećine nekadašnjih kapaciteta.

Krapinska Kotka, tekstilna industrija, lani je započela aktivnosti u pogledu očuvanja proizvodne vrijednosti poduzeća, kako radnika, tako i kupaca, te generalno u cilju stabilizacije poslovanja.

To je sve važan okvir za vlasnike – većinski vlasnik je Ivan Cerovečki, jer je, neslužbeno, tvrtka sve atraktivnija i za nova partnerska povezivanja. Za sve te nove značajke u poslovanju i o potencijalima koji se otvaraju za sad su iz Kotkine Uprave ‘zakopčani’.

Bez dugova
Međutim, riječ je o procesu koji je kao preokret krenuo u praktičnu provedbu još na temelju odluke prošlogodišnje skupštine dioničara. I to nakon što je pozitivan utjecaj oporavka tržišta u tekstilnoj branši počela bilježiti i Kotka. Dioničari su odlučili obustaviti postupak likvidacije (iz sredine 2021.) koji je razlog za glavobolje bio Upravi, ali i radnicima, a isto tako i sindikatu. Odlukom o nastavku poslovanja Kotka je ušla u mirnije vode.

14

milijuna kuna iznose nagomilani gubici iz 2021., 2021. i 2022.

Također, tijekom cijelog postupka likvidacije tvrtka je kontinuirano bila likvidna i bez nepodmirenih obveza, ali sa sve većim izgledima za oporavak poslovanja za što je presudni faktor upravo bilo to da i dalje raspolaže s kadrovskim resursima. Radnici su temeljem odluke o poslovno uvjetovanom otkazu bili na otkaznom roku čije se trajanje produljilo, uz pomoć koju je na tom planu pružio upravo sindikat.

To znači da je i u krizi, iako je Kotku ozbiljno tresla, tvrtka sačuvala oko dvije trećine svojih radnika. Posrijedi je važan element u sklopu izlazne strategije iz postupka likvidacije, naročito u kontekstu postojanja preliminarnih dogovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji, dakle i s njihovim stalnim kupcima, ali samo uz uvjet da tvrtka izađe iz zone likvidacije te nastavi s normalnim poslovanjem.

U svemu navedenom su uspjeli; Kotka danas zapošljava oko 220 radnika, u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje su važan poslodavac, a plaće se isplaćuju redovno.

No sudeći po aktivnostima koje se odnose na predstojeću skupštinu u lipnju, kroz najavu prijedloga odluka glede pokrivanja svih nagomilanih gubitaka iz 2020., 2021. i 2022. od oko 14 milijuna kuna, kompanija se očito ubrzano priprema za predstojeće razdoblje koje se generalno u ovoj branši ocjenjuje perspektivno. Tržište, kao i narudžbe stranih modnih kuća, stalno rastu.

‘Vritnjak’ sindikatu
Predsjednik Uprave je Josip Pelin, dok su članovi Uprave Krunoslav Cerovečki i Branko Leško. A u nizu prijedloga Uprave za skupštinu dioničara nalaze se i odluke koje se nakon sanacije gubitaka iz zadržane dobiti odnose na pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala.

Ukratko, Kotkin TK iznosio bi oko 3,114 milijuna eura. Hoće li to dovesti do mogućnosti povezivanja s potencijalnim partnerima koji navodno iskazuju interes jer prepoznaju potencijal na duže staze, o čemu se na tržištu nagađa, ostaje za vidjeti.

Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, navodi da je tek dio radnika otišao iz kompanije, neki jer su počeli raditi za nove poslodavce koji imaju sve veće potrebe za novim radnicima, a neki zato što im je malo trebalo do uvjeta za prijevremenu mirovinu.

Ističe da su kao sindikat pružili podršku i radnicima i poslodavcu, kojem su išli na ruku u pogledu pojašnjenja radnicima glede produljenja otkaznih rokova.

No sad, kad su prebrodili zajedničku krizu, ispada da je sindikat dobio “vritnjak” i od poslodavca koji odbija sklopiti Kolektivni ugovor, ali i od pojedenih radnika, koji su uz nastavak radnog odnosa računali i na otpremninu, što se isključuje. Naime, dio radnika isčlanio se iz sindikata.

Komentirajte prvi

New Report

Close