Nakon 20 godina čekanja Končar revitalizira grčku HE Messochora

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2022. u 22:00
Riječ je o postrojenju instalirane snage 2x90 MW, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu 'ključ u ruke'' Končar ugovorio 1996./Končar

Hrvatska tvrtka provest će ispitivanje i analizu opreme te sve pripremiti za puštanje u pogon.

U vrlo malo segmenata globalnog tržišta Hrvatska zauzima tako veliki udio kao što je to slučaj u energetici, posebno po pitanju transformatora i hidroelektrana.

Najveći “krivac” za to je Končar koji već 100-tinjak godina radi nove ili revitalizira postojeće energetske kapacitete, a najnoviji primjer je Grčka. Naime, Končar je s grčkom elektroprivredom (Public Power Corporation – PPC) u Ateni potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora u Grčkoj.

Prva faza
U projektu će sudjelovati više društava Grupe Končar, na čelu s Inženjeringom (KET). U sklopu prve faze revitalizacije ovog postrojenja, provest će se ispitivanje i analiza cjelokupne opreme na hidroelektrani te učiniti sve pripremne radnje za prvo puštanje u pogon ovog postrojenja.

Kako pojašnjava Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, projekt HE Messochoru je inicijalno ugovoren u godinama nakon završetka Domovinskog rata, u razdoblju kad je Grupa Končar intenzivno radila na povratku na svoja nekadašnja tržišta, a među kojima je bila i Grčka.

“Nećemo pretjerati ako kažemo da je upravo ovaj projekt tada bio ključan posebice za Inženjering, ali i za ostale tvrtke iz naše Grupe”, istaknuo je Kolak. Riječ je o postrojenju instalirane snage 2×90 MW, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu “ključ u ruke” Končar ugovorio 1996. godine u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002. godine, a Končar je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima. Međutim, PPC se suočio s određenim administrativnim problemima zbog kojih nije mogao napuniti akumulaciju vodom potrebnom za ispitivanje, a u konačnici i osigurati rad ovog postrojenja.

Stoga je, u dogovoru s PPC-om, oprema konačno preuzeta te konzervirana kako bi se projekt mogao nastaviti kad se za to stvore uvjeti. Malo tko je očekivao da će se to dogoditi tek nakon punih 20 godina, nakon što je Končar slijedom višemjesečnih pregovora s PPC-om konačno potpisao ugovor kojim se vratio na ovu hidroelektranu.

U srži stručnosti
“Imajući u vidu stav grčkog partnera koji želi pustiti u pogon ovo postrojenje sa što više izvorno proizvedene opreme, vidljivo je kako je riječ o iznimno velikom tehnološkom i inženjerskom izazovu, jer se u međuvremenu na tržištu za mnoge vrste ugrađene opreme dogodilo više tehnoloških promjena, uobičajenih za ovakav protek vremena.

Stoga će u radu na ovoj ‘novoj’ Messochori, sudjelovati i članovi Končarevih timova iz izvorne faze izgradnje postrojenja. Upravo ovakvi izazovi su u samoj srži stručnosti Končara, izvedbe prema posebnim zahtjevima kupaca te prilagođavanja opreme i sustava različitih generacija”, poručili su iz zagrebačke tvrtke.

Do danas, Končar je osigurao referencije na čak 130 tržišta diljem svijeta te isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih razina i snaga, u cijelosti ili djelomično izgradio i revitalizirao više desetaka tisuća transformatorskih stanica do 400 kV te 400 hidroelektrana, a proizveo je i revitalizirao oko 700 generatora.

Proizvodnja hidrogeneratora u njihovim je pogonima započela 1947., a prvi je u pogon pušten već naredne godine u HE Mariborski otok koji je uspješno radio više od 40 godina.

Do 1957. je isporučeno 100 generatora, a upravo te godine je ostvaren i prvi izvozni posao u Pakistanu za HE Chichoki Mallian. Najveći projekt, po sistemu “ključ u ruke”, im je bio 1988. kad su za HE Bechme u Iraku isporučili opremu za tu elektranu snage 295 MW.

Komentirajte prvi

New Report

Close