Nakon 18 projekata vrijednih 50-ak milijuna kuna suradnju nastavljalju novim ugovorom na planu e-mobilnosti

Autor: Suzana Varošanec , 07. siječanj 2022. u 14:35
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić ovih je dana s ravnateljem Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Marnom Milotićem potpisao Ugovor o sufinanciranju električnih turističkih vozila vrijedan 1,9 milijuna kuna. U sklopu projekta, Fond će Brijunima sufinancirati 20 električnih vozila namijenjenih najmu te 4 namijenjena prijevozu gostiju, ukupne vrijednosti preko 3 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Nacionalni park Brijuni nastavljaju suradnju koja do sada rezultirala provedbom 18 projekata vrijednih preko 50 milijuna kuna, i to kroz novi, upravo sklopljeni ugovor o sufinanciranju električnih turističkih vozila u iznosu od 1.9 milijuna kuna. Riječ je o ugovoru koji su ovih dana zaključili predstavnici dviju strana, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Marno Milotić. U sklopu projekta, Fond će Brijunima sufinancirati 20 električnih vozila namijenjenih najmu te 4 namijenjena prijevozu gostiju, ukupne vrijednosti preko 3 milijuna kuna. E-mobilnost je već sada, prema Kukiću, strateški cilj Europske unije, a pogotovo na područjima koja su oaze bioraznolikosti, poput nacionalnih parkova.

“Drago nam je što se turizam na Brijunima doista promišlja u okvirima održivosti i rado ćemo i dalje biti na raspolaganju za sve kvalitetne ideje koje će doprinijeti i ciljevima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti”, kazao je Kukić.

S obzirom na Zeleni plan i klimatsko-energetsku politiku RH, može se očekivati nastavak poticanja svih aktivnosti koje doprinose održivosti i zelenoj infrastrukturi, što će pratiti i Fondovi novi programi sufinanciranja, navodi se na mrežnim stranicama Fonda.

Ravnatelja Milotić potvrdio je da održivost mora biti prioritet u upravljanju nacionalnim parkovima, naglašavajući da će se nabavkom novih električnih vozila obogatiti turistička ponuda otoka, ali i očuvati njegove posebnosti. Kako je kazao, to im je bio cilj i provedbom EU projekta Novo ruho Brijuna, gdje su također ostvarili odličnu suradnju s Fondom poručujući: “To će nam biti cilj i dalje!”

Podsjetimo, projekt Novo ruho Brijuna jedan je od projekata nacionalnih parkova i parkova prirode koji je bio uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”. Također, vrijedno je istaknuti da je Institut za očuvanje mora sredinom prosinca dodijelio Brijunima zlatnu nagradu Blue Park za postizanje najviših znanstveno utemeljenih standarda zaštite i upravljanja morskim svijetom, čime su se pridružili rastućoj mreži od 21 područja sa statusom Blue Park diljem svijeta, osmišljenoj za zaštitu i regeneraciju biološke raznolikosti oceana.

Komentirajte prvi

New Report

Close