Naftni div objavio da je uspostavio sve usluge na maloprodajnim mjestima

Autor: Bernard Ivezić , 18. ožujak 2020. u 11:27
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Naftna kompanija dosad nije objavila detalje napada.

Kibernetički napad na Inu, najveću kompaniju u Hrvatskoj je gotov i sve usluge na maloprodajnim mjestima ponovo su uspostavljene. Ina je objavila da je uspostavila sve usluge nakon kibernetičkog napada, koji je započeo 14. veljače.

“Nastavno na kibernetički napad sredinom veljače, Ina je uspostavila usluge koje povremeno nisu radile na našim maloprodajnim mjestima, kao što su izdavanje bonova za mobitele i plaćanje komunalnih računa, te ih kupci mogu ponovno koristiti”, poručuju iz Ine.

Naftna kompanija dosad nije objavila detalje napada. U medije su u međuvremenu iscurile neslužbene informacije da su kibernetički kriminalci ucjenjivali naftnog diva za 1500 Bitcoina što preračunato u domaću valutu iznosi oko 100 milijuna kuna. ZDNet je iznio da je riječ o napadu izvedenom s tzv. CLOP ransomwareom koji koriste kibernetički kriminalci koji traže vrlo visoke otkupnine. Na slučaju su osim policije, navodno, radili i IT sigurnosni stručnjaci iz SAD-a.

“Slučaj je prijavljen nadležnim institucijama s kojima Ina u potpunosti surađuje i napominjemo da napad nije ugrozio kontinuitet poslovanja kompanije, opskrba tržišta bila je neometana, a prodaja goriva na našim maloprodajnim mjestima kontinuirana. Također, provedba svih plaćanja bila je sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinskom plaćanju, INA kartici ili bankovnoj kartici”, zaključuju u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close