Poslovna 2021.
Marinko Došen

Na valu oporavka iskoristit ćemo sve prednosti

Predsjednik Uprave AD Plastika.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ovu ćemo godinu zasigurno jako dugo pamtiti po mnogočemu, ali ova iskustva puno će nas toga podučiti i još više osnažiti. Kriza s kojom smo suočeni iziskuje brze reakcije i prilagodbe te stalnu usredotočenost i odlučnost, ali istovremeno nosi nove spoznaje i prilike koje je važno prepoznati i iskoristiti.

Automobilska je industrija snažno pogođena krizom, ali ona je ujedno donijela ubrzane transformacije i restrukturiranja unutar same industrije koje su dugoročno vrlo pozitivne. Puno će se toga u poznatom načinu poslovanja promijeniti, ali upravo je primarni cilj tim se promjenama dovoljno brzo i kvalitetno prilagoditi. Ovo je iskustvo globalno potvrdilo kako pretjerana ovisnost nije dobra, istaknulo je specifične osjetljivosti poslovanja te važnost i istinsku dodanu vrijednost proizvodnih djelatnosti. U sljedećem će razdoblju usmjerenost biti na smanjenju rizika u svim segmentima poslovanja i optimizaciji troškova.

Iako vjerujem kako je najgore razdoblje iza nas, još je puno nepoznanica i trebat će neko vrijeme da se brojke vrate na razine prije same krize. Blagi oporavak očekujemo već u idućoj godini koja će biti obilježena promjenama unutar velikih proizvođača automobila, predstavljanjem njihovih strategija i budućih modela vozila. To će ujedno biti naše najveće prilike kao dobavljača. Važno je pravilno usmjeriti svoj potencijal, biti dovoljno brz, efikasan i konkurentan te maksimalno iskoristiti val oporavka koji će vjerujem biti brži od predviđanja. AD Plastik Grupa samo je u posljednje dvije godine ugovorila više od 320 milijuna eura novih poslova što potvrđuje našu stabilnu poziciju na tržištu te nam ujedno daje sigurnost i stabilnost za budućnost kompanije. Posljednji smo godina rasli brže od samog tržišta pa vjerujem kako će takav biti i naš oporavak. Proizvođači automobila razvijaju nove modele, dogovaraju se poslovi i rade se dugoročni planovi, a mi smo svoj status pouzdanog i kvalitetnog 
partnera potvrdili i u ovim iznimno zahtjevnim okolnostima. Trenutno imamo više od 50 aktivnih projekata, izrađujemo vrlo zahvalne segmente vozila i pronašli smo dobru nišu unutar automobilske industrije. To je prednost koju ćemo sigurno znati iskoristiti.

New Report

Close