Na upravnoj zgradi Ingre hipoteka od 318 mil. kuna

Autor: Tin Bašić , 24. listopad 2012. u 22:00
To nije novi dug, već hipoteka na kredite koje smo uzeli 2008. za gradnju Arene, kažu u Ingri

SG – Splitska banka upisala četiri zabilježbe, no kompanija priznaje samo jednu od 14,7 milijuna eura.

SG – Splitska banka upisala je četiri zabilježbe na vlasništvo Ingrine upravne zgrade u Humboldtovoj ulici u Zagrebu. Zabilježbe su u katastarskoj općini u Trnju u Zagrebu upisane 1. listopada ove godine, usred ponude za preuzimanje Đure Đaković holdinga.

Riječ je o ukupnom iznosu od čak 318 milijuna kuna. Prva zabilježba iznosi 14,7 milijuna eura, druga tereti nekretninu na 35 milijuna kuna, treća na deset milijuna eura, a četvrta iznosi 13 milijuna eura. U Ingri tvrde da nije riječ o novome dugu, nego o hipoteci na kredite koje je Ingra u SG – Splitskoj banci uzela još 2008. godine za gradnju sportske dvorane Arena. "Zbog sporog rada zemljišnoknjižnog odjela u Zagrebu navedena je hipoteka u zemljišnim knjigama provedena tek sada", objašnjava Vladimir Villach Čeliković, voditelj korporativnih korporacije Ingre. Pritom naglašava da je navedeni iznos od 14,7 milijuna eura jedini ispravan podatak, a nikako i ostali iznosi. "Od vjerovnika smo zatražili brisanje točaka 2., 3. i 4. (zabilježba od 35 mil. kuna, 10 mil. eura i 13 mil. eura, op. a.) jer nikako ne odgovaraju stvarnom stanju danoga kredita te očekujemo da se to što prije provede", kaže Čeliković. Iz Splitske banke pak nisu htjeli komentirati "bilo kakve aspekte poslovnog odnosa ni s jednim klijentom".

Ipak, neslužbeno doznajemo da je zabilježba napravljena na originalni iznos kredita jer se to tako radi, bez obzira na to koliko se taj kredit u međuvremenu smanjio. Budući da je riječ o novoj informaciji, pitali smo Ingru zašto ona nije objavljena na Zagrebačkoj burzi. "Prema našem mišljenju, ovdje nije riječ o novoj materijalnoj činjenici jer se kredit i predmetna imovina već iskazuju u financijskim izvještajima Ingre, čime je podatak već od prije javno dostupna informacija. O tome smo se očitovali na upit Zagrebačke burze", zaključuje Čeliković. Spomenimo da je na sportsku dvoranu Arena, za koju je Ingra uzela kredit od SG – Splitske banke, BKS banka upisala zabilježbu u svibnju 2010. godine. Riječ o zabilježbi na vlasništvo tvrtke Lanište, koja je u stopostotnom vlasništvu Ingre, a teret na nekretninu iznosi 62,4 mil. eura. Tu je i još jedna prebilježba od 578.000 kuna na temelju mjere Trgovačkog suda u Zagrebu zbog tražbina tvrtke Enikon-projektiranje. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

http://www.ingra.hr/files/File/20121025_Otvoreno%20pismo%20glavnom%20uredniku%20PD-a.pdf

dvzni sv kao grcka, s time da grcka ne smije propasti a ovi pickzibneri bvjv

New Report

Close