Na krilima dobre turističke sezone HT snažno podigao profitabilnost

Autor: Bernard Ivezić , 01. studeni 2018. u 22:00
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Prihod stagnira, ali dobit raste dvoznamenkasto, mobilne komunikacije opet ‘in’.

Iza Hrvatskog telekoma uspješno je ljeto nakon kojeg se može pohvaliti značajnim rastom profitabilnosti, ali i promjenom strukture prihoda. Operater, koji ima najlikvidniju dionicu na Zagrebačkoj burzi, prvih devet mjeseci ove godine zaključio je s rastom neto dobiti od 19,1 posto na 864 milijuna kuna, odnosno za 18,6 posto na 872 milijuna kuna kada se uračuna i nekontrolirajući udjel.

Još važnije, operativna dobit HT-a porasla je 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani na 2,39 milijardi kuna. To znači i da je operativna marža porasla na 41,9 posto s lanjskih 38,8 posto. Jedini pokazatelj koji stagnira i dalje je prihod. Ukupan prihoda HT-a u prvih devet mjeseci smanjio se za 0,1 posto na 5 milijardi i 897 milijuna kuna kao posljedica dobre turističke sezone.

Iako su operateri i ove sezone još bili pod negativnim utjecajem ukidanja mobilnog roaminga, HT je u trećem tromjesečju blago povećao prihod s 2,15 milijardi kuna lani na 2,16 milijardi kuna ove godine. Porasla je i dobit prije oporezivanja. S 388,4 milijuna kuna lani na 516,3 milijuna kuna ove godine.

U strukturi prihoda glavna je novina što je HT ponovo svoju snagu počeo temeljiti na mobilnim telekomunikacijama. Lani su u prvih devet mjeseci fiksne telekomunikacije za gotovo četvrt milijarde kuna bile jače od mobilnih, a ove godine “šišaju” mobilne komunikacije. Imaju rast od 5,3 posto na 2,61 milijardu kuna, dok fiksne komunikacije su pale za 4,7 posto na 2,57 milijardi kuna. U HT-u navode da su investirali dosad 1,24 milijarde kuna u modernizaciju fiksne i mobilne infrastrukture. Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a pohvalio se da su postigli najbolje rezultate unazad pet godina. “U prvih devet mjeseci postigli smo odlične rezultate, a prema ostvarenom rastu svih ključnih financijskih pokazatelja riječ je o jednom od najboljih kvartala HT-a u posljednjih 5 godina”, zaključuje Tomašković.

Komentirajte prvi

New Report

Close