MORH plaća 10 milijuna kuna za remont četiri tenka M-84

Autor: Saša Paparella (VLM) , 11. rujan 2013. u 09:20
Remont treba biti gotov do kraja godine/I. G. PIX

Ako Đuro Đaković dobije taj posao bit će to dobrodošla Vladina pomoć kompaniji iz Slavonskog Broda.

Ministarstvo obrane RH za ovu godinu planira remont četiri tenka M-84. Planirana vrijednost remonta po svakom tenku iznosi 2,5 milijuna kuna, što znači da će ukupna cijena tog posla biti oko deset milijuna kuna. "Ove godine u remont idu ta četiri tenka, a remont ostalih tenkova ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima", odgovoreno nam je u MORH -ovoj službi za odnose s javnošću.

Napominju da "ukupna vrijednost posla ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima". Potvrđeno nam je da je ministar obrane Ante Kotromanović donio odluku o početku postupka nabave za taj remont. Posao će započeti kad  postupak bude dovršen i ugovor s izvođačem radova potpisan, a planira se da remont bude gotov do 31. prosinca. Kao favorit za dobivanje posla slovi Đuro Đaković grupa. Preživi li remont tenkova rebalans državnog proraćuna, te ako Đuro Đaković dobije taj posao, bit će to dobrodošla Vladina pomoć kompaniji iz Slavonskog Broda, koja je na putu oporavka. Nakon gubitaka u 2010. i 2011., u zadnje dvije godine Đuro Đaković grupa posluje s dobiti. U svibnju su ministar Kotromanović i Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe potpisali Ugovor o nabavci i opremanju borbenih oklopnih vozila oružnim stanicama Protector M151 kalibra 12,7 mm.

Vrijednost tog ugovora je 112 milijuna kuna (bez PDV-a), a Đuro Đaković ta vozila treba isporučiti tijekom ove i naredne godine.Đuro Đaković grupa ima potpisan ugovor o suradnji s norveškom grupacijom Kongsberg o nabavci i montaži oružnih stanica Protector M151 kalibra 12,7 mm, koja je zbog svojih karakteristika i raširenosti u upotrebi globalni lider u tom segmentu, napominju u Đuri Đakoviću. Prilikom potpisivanja tog ugovora ministar Kotromanović je rekao da je "nastavak suradnje s Đurom Đakovićem na projektu borbenih oklopnih vozila još jedna potvrda čvrste opredijeljenosti Vlade RH i Ministarstva obrane u potpori domaće obrambene industrije, kao jedne od najpotentnijih izvoznih grana domaćeg gospodarstva".     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kao prvo, slika nije primjerena uz sami članak.
S obzirom na vrijednost sredstva, iznos nikako nije veliki.
Naravno, u samome članku nije navedeno koji stupanj remonta je potreban na samim tenkovima. U održavanju vojnih sredstava postoje propisane procedure i kao takve se moraju poštivati.
Dakle, bez obzira što bi pojedini dio se možda činio i “ispravan”, ukoliko su mu potrošeni resursi, zamjena je obavezna. Jer, zakazivanje sredstva u borbenoj primjeni je nedopustiva.

Ma nemojte muljat narod ,koji je to remont od 2,5 miliona po tenku,pa onda bolje te tenkove srezati u nešto korisno i nabaviti protuoklopni sustav zadnje generacije,bože me sačuvaj koliko se love bude ukralo na takvim natječajima,općenito se u vojne svrhe u svijetu potroši bez potrebna količina novaca a bez nekog efekta

New Report

Close