Mirovinci zagovaraju spajanje Podravke i Atlantic grupe

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 02. kolovoz 2016. u 09:00
Iz Tedeschijeva Atlantica kažu da trenutačno nema nikakve aktivnosti po tom pitanju/Ž. Bašić/PIXSELL

Navodno bi se obavila zamjena dionica, pritom bi udjel najvećeg dioničara i predsjednika Uprave Atlantic grupe pao u kompaniji na manje od 50 posto.

Dio mirovinskih fondova smatra da dugoročno na domaćem tržištu Podravka i Atlantic grupa mogu opstati samo ako se spoje, a s obzirom na to da su mirovinci značajni dioničari u obje kompanije, započeti su i konkretniji razgovori o spajanju, potvrdila su nam dva predstavnika mirovinskih fondova.

 Još je 2009. godine Atlantic grupa iskazala interes za preuzimanje Podravke, ali je tada država kao dioničar blokirala takvu ideju, no otada se uvijek Atlantic spominje kao potencijalni ulagač u Podravku. Ovaj put, ako dođe do konkretnih dogovora mirovinskih fondova, nije isključeno da se u proces uključi i država, koja je ionako nedavno otvorila put prodaji svog udjela u Podravki. Od četiri mirovinska fonda, zasad se po strani od te ideje drži PBZ CO mirovinski. 

Zajedno protiv konkurencije
Iako su u ekonomiji uvijek bolje opcije preuzimanja, jer se tada zna tko može upravljati, sada bi bliža opcija bila spajanje. Stoga i ne čudi strah unutar Podravke i grada Koprivnice o gubitku sjedišta tvrtke i radnih mjesta. Ta se priča čini nelogičnom u trenutku kad Podravka ima bolje rezultate poslovanja. Stoga nam je i u  intervjuu u subotu predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić rekao da oni više nisu lovina nego lovac, odnosno da više ne treba govoriti o tome da će Atlantic preuzeti Podravku, nego da bi se uskoro moglo dogoditi baš obrnuto.

 

Jakšić

Čini nam se da je tu više riječ o spašavanju Atlantika.

Zato je dio mirovinskih fondova osmislio plan po kojem bi došlo do spajanja, navodno na način da se obavi zamjena dionica, čime bi se i najmanje utjecalo na cijenu dionica dviju kompanija. Pritom bi udjel najvećeg dioničara i predsjednika Uprave Atlantic grupe pao u kompaniji na manje od 50 posto. "Logika okrupnjavanja srodnih poslovnih subjekata je jasna, ali je to pitanje za dioničare svake od kompanija. Kako je poznato, državni udjel u Podravki još nije ponuđen na prodaju, a Atlantic grupa trenutačno nema nikakve aktivnosti po tom pitanju", kažu u Atlantic grupi. Jedan od predstavnika mirovinskih fondova kaže da oni razmišljaju dugoročno.

Odnosno, da je vrlo upitno mogu li dvije male kompanije uz puno jače konkurente opstati još dugo na tržištu EU.  Zato i smatra da treba misliti unaprijed i stvoriti jaku kompaniju koja će imati lakši izlaz na druga tržišta. Kaže da i dvije kompanije nisu konkurenti, jer nemaju isti asortiman, te da tu nije nikako riječ o zavjeri protiv Podravke i tamošnjeg vodstva, nego da se moraju zajednički oduprijeti konkurenciji i strateški se pozicionirati. Ipak, u Podravki, ali i samoj Koprivnici, misle da takav plan nije realan i da se njime želi spasiti Atlantic grupa.  

Bojazan lokalne zajednice
"Iako je riječ o privatnoj kompaniji, Podravka je vezana uz lokalnu zajednicu. Tako smo neizravno bili uključeni i kada se pričalo o Spiceu ili kad je nedavno provedeno restrukturiranje. Tako i sada možemo reći da smatramo kako Podravki ne treba strateški partner, jer kompanija ima dobre rezultate poslovanja,  može se pričati samo o tome da Podravka nekoga preuzme.Zato nam i izgleda da je tu više riječ o spašavanju Atlantic grupe",  rekao nam je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Komentari (9)
Pogledajte sve


Opet zidovska posla spasvanja bankrota tudjim novcima.

obrazloži svoju antisemitsku opasku.


Ne znam- zašto ga izvlače iz govana.

a zašto su ove htjeli izvući
http://www.vecernji.hr/hrvatska/sud-u-munchenu-danas-izrice-presudu-josipu-perkovicu-i-zdravku-mustacu-1103777

Opet zidovska posla spasvanja bankrota tudjim novcima.


Ne znam- zašto ga izvlače iz govana.

a zašto mu je Pliva dala “kupiti” Cedevitu, isto bi htjeli s Podravkom, pa nije on bilo čiji, on je Svetozarev

New Report

Close