‘Mijenja se Zakon o privatizaciji Ine, država se odriče posebnih prava’

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2013. u 16:01
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske pripremila je nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine, piše portal Energetika-net.

Vlada Republike Hrvatske pripremila je nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine prema kojem se država, u sklopu pridruživanja Europskoj uniji, odriče posebnih prava u Ini sadržanih u članku 10. pod nazivom Zaštita interesa i sigurnosti RH, koji se ovim nacrtom ukida, piše portal energetika-net.com.

Takva odredba trebala bi stupiti na snagu danom pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji, a Energetika-net.com posjeduje nacrt tog zakonskog prijedloga. Da će se ta tematika uskoro naći na dnevnom redu telefonski im je, kažu, potvrdio predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović, inače jedan od dvojice pregovarača s MOL-om oko izmjena Dioničarskog ugovora.

"To nije ništa politički. Hrvatska nakon pristupanja Europskoj uniji 1. srpnja u Ini ne može imati neto prava veća nego što proizlazi iz dionica koje ima u svom vlasništvu. Tako smo ispregovarali u sklopu poglavlja o Slobodi kretanja kapitala, a to će kao prijedlog ići sada", rekao je portalu Siniša Petrović na pitanje zbog čega se upravo sada ide na zakonske izmjene.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u kratkom razgovoru rekao je z aportal da taj nacrt danas nije bio na Vladinoj koordinaciji te da ga on osobno nije vidio, već da na cijeloj problematici dnevno radi Petrović. Grčić pretpostavlja da će se o tome raspravljati uskoro. "Naime, europsko zakonodavstvo ne dozvoljava specijalna prava u kompanijama u kojima je jedan od suvlasnika država, a to je upravo slučaj s Inom. Pravo veta u direktnoj je suprotnosti s upravljačkim pravima ostalih dioničara i načelom slobodnog kretanja kapitala u Uniji. U ovom trenutku Hrvatska drži 44,8% dionica Ine, a MOL 49% dionica, dok preostalih 6% drže institucionalni i drugi investitori", piše portal.

Komentirajte prvi

New Report

Close