Mi-Plast i Saponia za eko ambalažu iz plastičnog otpada

Autor: Darko Bičak , 01. listopad 2017. u 22:00
I Grad Rijeka sudjeluje u projektu Circ-Pack iz programa Obzor 2020/FOTOLIA

Riječka i osječka tvrtka i Grad Rijeka u EU programu razvoja novih pakiranja.

Riječka tvrtka Mi-Plast sudjeluje u projektu Circ-Pack iz EU programa Obzor 2020, kojim se želi razviti tehnologija za pretvaranje plastičnog otpada u novu sirovinu.

Projekt će podržati prihvaćanje nove ambalaže, promovirajući prelazak na kružno gospodarstvo. Cilj je stvoriti, ističu u tvrtki, testirati i potvrditi alternativne bio bazirane i reciklirajuće plastične materijale za proizvodnju podložaka, boca, kapsula za kavu, teglica, vrećica i paleta te nove tipove višeslojne i višematerijalne ambalaže. Očekuje se i poboljšanje stope recikliranja u auto i industriji higijenskih proizvoda i povećanje recikliranih materijala u autodijelovima, sanitarnim ulošcima i pelenama.

Projekt obuhvaća 22 partnera na čelu s centrom CIRCE u Španjolskoj i jedini je iz Obzora 2020 s tri partnera iz Hrvatske, to su Mi-Plast, Saponia Osijek i Grad Rijeka. Luka Dobrović, voditelj projekta u Mi-Plastu, kaže da je motivacija ista: postizanje veće održivosti u radu, ali na različite načine u različitim sektorima. Mi-Plast će kao proizvođač iskoristiti saznanja kako bi unaprijedili tehnologiju recikliranja plastike i ponuditi tržištu nove zelene proizvode, cjenovno i ekološki prihvatljivije za potrošače.

"Saponia, vodeća regionalna deterdžentsko-toaletna industrija, uvijek traži nove, prihvatljivije sirovine i pakiranja da smanji utjecaj na okoliš. Očekujemo dobiti bio baziranu i recikliranu plastičnu ambalažu istih svojstava kao i sadašnja kako bismo zamijenili konvencionalna pakiranja eko prihvatljivijima", kažu iz Osijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close