Meritus ulaganja ponudom dionica prikupila 105 milijuna kuna novog kapitala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2021. u 10:23
Foto: Davor Puklavec/24sata

Tvrtka Meritus ulaganja, u sklopu M+ Grupe, prikupila je 105 milijuna kuna svježeg kapitala sekundarnom javnom ponudom novih dionica, što će iskoristiti za daljnji rast, akvizicije i smanjenje zaduživanja kod kreditnih institucija, priopćeno je iz M+ Grupe. 

Početkom srpnja Meritus ulaganja objavila su javni poziv za upis novih dionica radi povećanja temeljnog kapitala za najviše 14 milijuna kuna, odnosno do najviše 99,78 milijuna kuna, uplatom u novcu i izdanjem najmanje 122.000, a najviše 140.000 novih dionica, po cijeni od 850 kuna za dionicu.

Kako su danas izvijestili, ukupno je izdano 124.227 novih dionica po cijeni od 850 kuna, što nove imatelje dionica čini vlasnicima 12,65 posto društva Meritus ulaganja.

U ukupnoj strukturi investitora prednjačili su obvezni mirovinski fondovi, sa 65,02 posto od ukupnog broja novih dionica, 3,58 posto upisali su dobrovoljni mirovinski fondovi, 24,80 posto investicijski fondovi, 2,37 posto osiguravatelji, 3,83 posto dionica stekle su fizičke osobe, dok su pravne osobe upisale 0,40 posto dionica. Agent izdanja i uvrštenja je Privredna banka Zagreb.

“Realizirali smo prvu domaću javnu ponudu dionica u 2021. godini te jedinu ponuda dionica iz tehnološkog sektora u povijesti domaćeg tržišta kapitala. Iznimno smo zadovoljni što je većina dosadašnjih institucionalnih investitora M+ Grupe, uključujući i sva četiri obvezna mirovinska fonda, povećalo svoj udio u kompaniji, što uvjerljivo potvrđuje njihovo dosadašnje povjerenje i podršku daljnjem ambicioznom rastu na još širem spektru gospodarskih sektora. Veseli nas i niz novih institucionalnih te malih ulagatelja”, izjavio je predsjednik Uprave Meritus ulaganja Darko Horvat.

Iz M+ Grupe podsjećaju da su svojom inicijalnom javnom ponudom dionica na Zagrebačkoj burzi u kolovozu 2019. godine, kada je prikupljeno 93 milijuna kuna kapitala, realizirali prvu javnu ponudu dionica neke domaće kompanije od 2017. godine. Tada je cijena dionice M+ Grupe bila je 260 kuna, nasuprot upravo završene javne ponude, točno dvije godine kasnije, kada ona iznosi 850 kuna, što znači da je cijena dionice više nego utrostručena, ističu u priopćenju.

Tako prikupljeni kapital M+ Grupa iskoristit će za rast i akvizicije na razvijenim tržištima, infrastrukturnu i tehnološku opremu potrebnu za daljnji razvoj poslovanja te nastavak snažnog pozicioniranja kao tehnološkog lidera u BPTO sektoru  (Business Process and Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i informacijskih tehnologija), sposobnog pružiti tehnološku potporu najzahtjevnijim klijentima iz sektora bankarstva i financija, telekomunikacija, tehnologije, e-trgovine i logistike.

Kapital će se koristiti i za nastavak smanjivanja zaduženja kod kreditnih institucija. Društvo već ima izrazito nisku razinu zaduženosti te značajne zalihe gotovine na računima, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close