Veletrgovačka kompanija sa 96,17% dionica dovršava preuzimanje Brodomerkura

Autor: Mladen Miletić , 16. kolovoz 2023. u 11:46
27.01.2017., Split - Zgrada tvrtke Brodomerkur na Poljickoj cesti. "nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U lipnju se špekuliralo o mogućoj prodaji tvrtke s devet prodajnih centara, kao kupac se spominjao Pevex.

Veletrgovačka kompanija Mepas sa sjedištem u Širokom Brijegu objavila je na Zagrebačkoj burzi obavijest o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje ciljnog društva Brodomerkur.

Obavijest je podnesena nakon što je 11. kolovoza Mepas stekao dodatnih 3727 dionica Brodomerkura, pa je zajedno s dionicama društva koja je već držao u portfelju došao do ukupnih 95.527 redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 252,17 eura. To predstavlja 96,17 posto ukupnog temeljnog kapitala kompanije, a do tada je držao 92,42 posto udjela u Brodomerkuru čiji ukupni kapital iznosi 25 milijuna eura.

Potencijalna prodaja

Glavna djelatnost Mepasa je distribucija robe široke potrošnje na području Bosne i Hercegovine. Trenutačno ima 386 zaposlenih djelatnika, posluje kroz četiri distributivna centra, a robu izravno isporučuje na više od 5000 prodajnih mjesta te se ubraja u vodeće distributere na području svog djelovanja.

Nakon što je prije godinu dana, točnije 23. kolovoza u 62. godini preminuo vlasnik Mirko Grbešić, posao su nastavili sinovi, pa su tako Ivan i Filip preuzeli uloge u upravama i nadzornim odborima tvrtki u Hrvatskoj. U lipnju se špekuliralo da bi Mepas mogao prodati Brodomerkur koji ima devet prodajnih centara u kojima prodaje i distribuira industrijske proizvode, tehničku robu i robu široke potrošnje. Kao potencijalni kupac spominjao se Pevex. U Brodomerkuru je Mepas kao većinski vlasnik prisutan od 2004. godine.

Tvrtka sa 150 zaposlenih u 2022. je udvostručila prihode u odnosu na godinu ranije (426,4 milijuna kuna), mada je ipak daleko od nekadašnjeg statusa kad je bila jedan od najjačih gospodarskih subjekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Uz Mepas kao manji dioničari prisutni su i Agram Invest (1,45%), Nenad Bakić (0,30%)… U ožujku je inače Brodomerkur splitskoj tvrtki Viator, poznatoj po pružanju rent a car usluga, prodao jednu od svojih najvrednijih nekretnina – zemljišni kompleks površine 18.500 četvornih metara na splitskoj Sirobuji, da bi u travnju došlo i do promjene na čelu Uprave. Tomislava Petrovića nakon dvije i pol godine na funkciji zamijenio je Mate Pezo.

Saponija, Kandit…

S posljednjim danom prošloga tjedna dionice tvrtke skočile su za 3,66 posto, na 85 eura po dionici. Uz Brodomerkur članovi Mepas Grupe su i Saponia, Kandit, Koestlin, mostarski trgovački centar i hotel koji nose ime Grupe te prodajni centar u Širokom Brijegu.

Danas pokojni Mirko Grbešić 1998. je kupio osječku Saponiju za tadašnjih 20 milijuna njemačkih maraka, a Kandit za 6 milijuna eura uloživši još značajna sredstva kako bi podigao brend.

Komentirajte prvi

New Report

Close