Međimurje PMP akvizicijom posrnule tvrtke širi biznis

Autor: Suzana Varošanec , 08. kolovoz 2016. u 22:00
Oko 10 mil. kuna stajale su hale i ostala imovina/H. Jelavić/PIXSELL

Vlasnici Međimurje PMP-a zapošljavaju i 50-ak radnika koji su ostali bez posla nakon stečaja Međimurje betona.

U stečaju građevinske tvrtke Međimurje beton iz Čakovca 'patentiran' je zanimljiv recept za dobar način kupnje koji donosi i poslovni rast. Preuzimanje imovine propale tvrtke od strane druge čakovečke tvrtke Međimurje PMP – akvizicija koja je upravo završila, krenula je kroz najam dužnikove imovine, da bi taj eksperiment nakon ispitivanja tržišta i upoznavanja, završio na način da je imovina putem javne dražbe prešla u njihovo vlasništvo, čime su ostvareni višekratni benefiti.

Uz to što je sačuvana proizvodnja, posao u struci našli su mnogi proizvodni radnici koji su u stečaju dobili otkaz, dok je kupac realizirao akviziciju po realnoj cijeni – 10 milijuna kuna stajale su hale i ostala imovina, što je trećina početne cijene. Širenjem na novi program tvrtka po nekima jača i kao konkurencija domaćim tvrtkama u segmentu u kojem je vodeći, unatoč  teškoćama, Zagorje-Tehnobeton. Tvrtka je na taj način narasla naglo 2014., potvrđuju vlasnici Međimurja PMP-a, ujedno ravnopravni direktori Darko Munđar i Božidar Žvorc. Kad su uzeli imovinu u stečaju u najam i zaposlili, kaže, njihovih 50-ak radnika, imali su 157 zaposlenika, a danas ih prema Žvorcu imaju 237, dok su sa 60-ak mil. kuna prihoda narasli na više od 90 milijuna.

Preuzeli su njihovu djelatnost proizvodnje betonskih konkstrukcija, čime su zaokružili svoje građevinske djelatnosti. Kako su se specijalizirali za izgradnju objekata od temelja do krova sa vlastitom betonskom i čeličnom konstrukcijiom, stolarijom, limarskim radovima za zatvaranje i pokrivanje objekata, te unutarnjim knauf radovima, Munđar kaže da su u zadnje dvije godine izgradili "respektabilan broj industrijskih objekata na sjeverozapadu Hrvatske".

Tvrdi da kupnjom stečajne imovine sad mogu mirnije nastaviti svoju djelatnost, modernizirati proizvodnu halu i zastarjelu opremu, za koju Žvorc ima plan za podizanje kapaciteta za trećinu. Žvorc inače vodi građevinski dio poslovanja, a ističe da investitori danas izbjegavaju preokupce te preferiraju kontakt s proizvođačem. Čekaju ih novi veliki poslovi: 8,5 mil. kuna vrijedna gradnju proizvodne hale za tvrtku V.R. Metal iz Vrlike, te ona za Marti iz Preloga, u vrijednosti 9,5 mil. kuna. Izvoz u djelatnosti čelične konstrukcije, segmnet za koji je Munđar zadužen, vrlo je bitan: do 2014. udio izvoza bio je oko 50%, a sada je između 30 i 40%, ali sa naznakama povećanja, kaže on.

U opisanim koracima, počevši s najmom koji je trajao dvije i pol godine, danas mogu profitirati posve različiti sudionici, s iznimkom neosiguranih stečajnih vjerovnika (dobavljača) za čije tražbine neće biti novca.  Čak će se i država, koje je razlučni vjerovnik, u dobroj mjeri naplatiti, a djelomično i radnici. Glavni razlučni vjerovnik Zagrebačka banka također je dobro prošla. Prodala je tražbinu upravo toj međimurskoj tvrtki za iznos koji je poslovna tajna, i k tome nije izgubila klijenta.

Kupcu će se investicija u nekoj mjeri regresirati kroz naplatu, s obzirom da je tim potezom postao razlučni vjerovnik. Sve to omogućila je odluka Trgovačkog suda u Varaždinu, na prijedlog stečajnog upravitelja Tomislava Đuričina, da se imovina prodaje kao gospodarska cjelina. Najvažnije je bilo što su imovinu uzeli na početku, dok je cjelina i nije obezvrijeđena, ističe upravitelj, te da razvijaju djelatnost. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

dioničari međimurje betona sad kad ovo pročitaju neće moći zaspati od sreće.

New Report

Close