Megatrend je bio meta mnogih. Pod ‘kapom’ Compinga nastavlja rasti

Autor: Lucija Špiljak , 28. svibanj 2021. u 08:00
Alojzije Jukić, Anđelka Strajher i Davorin Greblički/PD

Compingu broj zaposlenika raste na više od 130, od Data Targeta očekuje i utjecaj na prihode od oko 20 mil. kuna.

Comping, jedna od najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, preuzeo je većinski dio poslovanja tvrtke Megatrend poslovna rješenja s ciljem osnaživanja tržišne pozicije u području data centara, analitike i infrastrukture.

Ostvarili su i prvi korak suradnje – od prekjučer je Comping službeno 100%-tni vlasnik tvrtke Data Target koja je nastala iz Megatrenda, a u čijem su portfelju data centar, odjel poslovne analitike te infrastrukturni odjel.

Sva tri navedena segmenta, koja čine 20-ak Megatrendovih stručnjaka, nastavljaju s radom i širenjem pod okriljem Compinga čiji se broj zaposlenika se tako povećava s 110 na više od 130. Od Data Targeta Comping očekuje i utjecaj na prihode od oko 20 milijuna kuna.

Generalna direktorica Megatrenda Anđelka Strajher, pojasnila je kako će pod dosadašnjim imenom tvrtka nastaviti poslovati s preostalim portfeljem, dok će njihovi korisnici moći odsad računati i na dodatnu podršku i ekspertizu stručnjaka iz Compinga.

Kako dalje?

“Razmišljala sam kako dalje. S obzirom na to da većinom radimo u Hrvatskoj, nisam vidjela realnu mogućnost da sami rastemo i razvijamo se. Usto, unazad 2,5 godine puno je tvrtki iz Hrvatske i izvana pokazalo interes da Megatrend kupe u cjelini ili pojedine dijelove poslovanja.

Razmatrala sam različite opcije, a Comping je bio prvi izbor. Alojzije i ja se dugo znamo kroz kvalitetnu suradnju, a Comping je uska firma s istim sustavom vrijednosti poput Megatrenda i s jednakim pristupom klijentima. Kroz pregovore koji su trajali gotovo godinu dana usuglasili smo se oko toga što je predmet kupnje, oko vendora i klijenata te zaposlenika.

Bilo mi je važno da moji kolege zadrže posao i nastave razvijati se i učiti. Megatrend će i dalje postojati na tržištu, no u manjem broju. Ima nas malo više od 20 u odjelima koji se bave umjetnom inteligencijom i znanosti o podacima, te u odjelu razvoja u kojem razvijamo različita rješenja za klijente.

Imamo određeni broj i vendora i klijenata, te se ne bojimo da nećemo opstati bez dijela koji smo prodali Compingu”, pojasnila je Strajher čija je tvrtka lani uprihodila više od 35 milijuna kuna s dobiti. Alojzije Jukić, predsjednik uprave Compinga, pojasnio je zašto je i kako došlo do akvizicije Megatrenda, kroz koju ih je vodila tvrtka Caper.

“S akvizicijom krećete ili zato da zaustavite konkurenta ili da povećate svoju prodaju, a mi nismo toliko veliki da budemo konkurencija. Direktorica Strajher i ja o opciji akvizicije pričali smo i ranije, a konkretnije prošlo ljeto.

Vidjeli smo da Megatrend pametno gradi svoj brend i jača timove koji rade na nama zanimljivim rješenjima, stoga smo se odlučili na ovaj korak. Veselimo se suradnji i budućem ubrzanju našeg poslovanja”, rekao je Jukić.

Interes Compinga je, kaže, jačanje visokotehnoloških rješenja, dakle infrastrukture, integracija i servisa koji u rastu njihova poslovanja sudjeluju s oko 25%, uz kontinuirani trend rasta. Poseban naglasak je i na Megatrendovu data centru koji se na tržištu nalazi niz godina, s etabliranim, lokalnim i međunarodnim klijentima.

Comping kroz data centar želi napraviti ozbiljniji iskorak, uz još širu ponudu rješenja u domeni ASA service platforme te softvera i drugih rješenja. Korak je to i prema daljnjoj monetizaciji Compingove IoT platforme Things Talk te cloud rješenja, na čemu već dugo vremena rade.

Jukić je rekao da će se data centar nalaziti u Buzinu te da u njega planiraju uložiti oko dva milijuna eura kroz dvije-tri godine.

Ključ je poslovna analitika

“Digitalizacija kao trend kontinuirano povećava količine podataka i nužno je znati te podatke pretvoriti u informacije. Poslovnu analitiku vidimo kao naš dugoročni strateški interes i jedan od načina dodatnog ubrzanja poslovanja”, istaknuo je Jukić.

Lanjski promet Compinga kretao se oko 200 milijuna kuna, no predsjednik Uprave kaže da naglasak stavljaju na profitabilnost.

Iznos transakcije nisu otkrivali, no obje strane kažu kako su zadovoljne dogovorenim i dobivenim.

Komentirajte prvi

New Report

Close