Marčinko: Iznenadilo nas je što potencijalni strateški partneri nisu poslali obvezujuće ponude

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2014. u 11:17
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Govoreći o potencijalnih ulagačima izjavio je kako postoji interes iz Rusije.

Dragan Marčinko, predsjednik Uprave kutinske Petrokemije, je na čelo kompanije došao u najdramatičnijim trenucima. Naime, nedavni pokušaj pronalaska strateškog partnera za Petrokemiju neslavno je završio, a Uprava ima u pripremi plan restrukturiranja koji podrazumijeva brojne rezove, kako kompanija ne bi išla u stečaj. U intervjuu za Jutarnji list otkriva kako će sigurno prodati Petrokemiju.

Tijekom intervju je priznao kako ga je iznenadilo što od tri potencijalna investitora nijedan nije dao konkretnu ponudu. "Prvi bitan preduvjet za privlačenje strateškog partnera u Petrokemiju je stanje na tržištu umjetnih gnojiva, kako kod nas i u regiji, tako i u Europi, a i šire. Ono je takvo da u zadnjih godinu dana imamo drastičan pad cijena umjetnih gnojiva. Pogledamo li odgovore nesuđenih strateških partnera, oni zapravo kažu da je stanje na tržištu takvo da nije trenutak da idu u rizik preuzimanja Petrokemije. Drugi razlog za njihovo odustajanje je vlasnički udio. Mi smo nudili da kroz dokapitalizaciju i investicije postanu vlasnik 51 posto kompanije, što njima očito nije bilo dovoljno. Treći razlog je cijena plina".

Međutim, napominje kako su ulagači u prosincu prošle godine izašli s neobvezujućim ponudama, a stanje ni na tržištu, ni u Petrokemiji zadnjih se mjeseci nije nešto bitnije promijenilo. Zbog čega mora priznati da ih je iznenadilo kako nisu poslane obvezujuće ponude, objašnjava Marčinko.

Govoreći o potencijalnih ulagačima izjavio je kako postoji interes iz Rusije. "Neka pisma koja smo dobivali u pravilu dolaze od posrednika, odvjetnika ili konzultanata, no ne znam koga točno zastupaju. Ni s kim još nismo razgovarali. Samo smo svima rekli da je proces završen i da, ako žele, slobodno se mogu javiti Upravi i prezentirati svoje ponude".

"Spot tržište je samo orijentir"

Na upit što je s dosadašnjim potencijalnim strateškim partnerima, odgovorio je kako je Borealis poslao pismo ministru Ivanu Vrdoljaku, kojega Marčinko osobno nije vidio, a Agrofert je kazao da u ovom trenutku nije zainteresiran. Također, Bige Holding je poslao pismo u kojem predlaže neku opciju koja je odstupala od odluka Vlade i mi kao Vladino Povjerenstvo nismo imali mandat o tome pregovarati, objašnjava Marčinko.

Na pitanje zašto Petrokemija ne nabavlja plin na spot tržištu, objašnjava kako  80 posto plina nabavljaju od Ininog Prirodnog plina, a 20 posto od PPD-a Vukovar. "Spot tržište je samo orijentir, kada ugovarate neke veće količine priča poprima drukčije obrise. Mi, primjerice, danas plaćamo oko 410 američkih dolara za tisuću kubika, plus transport 25 dolara, dok je sada cijena na spotu oko 310 dolara. Ako na to platimo još transport kroz Mađarsku i Hrvatsku, što je zajedno oko 50 dolara, to bi bilo 360 dolara i sve što plaćate više od toga dodatno je opterećenje za Petrokemiju, a to nas čini nekonkurentnima", dodao je.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma da naravno – cijena plina je uvijek najveći problem.

Da vidimo:
Petrokemija plaća dakle 435 dolara… OK.

Očekuje se od nekog distributera da:
– kupi plin po 310 dolara – plaćanje ODMAH
– plati transport 50 dolara – plaćanje ODMAH
– preuzme obvezu zbrinjavanja viška plina ako ga Petrokemija zbog zastoja postrojenja ne može preuzeti – čitaj vjerojatno će ga prodati u bescjenje ili će još plaćati penale.
– financirati Petrokemijino neplaćanje računa i do godinu dana.

Ne znam za vas, ali smatram da je 21% marže na cijenu od 435 dolara za plin Petrokemiji vrlo razumno uz sve rizike neplaćanja, transporta i preuzimanja plina koje taj posao donosi distributeru.

New Report

Close