Maraska zbog korone pomiče zakonske rokove objave za revidirane financijske izvještaje za 2020.

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2021. u 17:16
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Zbog važećih mjera zaštite i sprječavanje bolesti COVID – 19 organizacija redovnih aktivnosti i provođenja zakonske revizije je otežana te stoga nije izgledno da će zakonski rok objave revidiranih financijskih izvještaja do 30. travnja biti ispunjen, objavila je Uprava Maraske preko Zagrebačke burze navodeći da će ih najkasnije objaviti do 30. lipanja.

Još jedan, novi ‘danak’ ponovo uzima pandemija u gospodarstvu, pa tako svoj negativni upliv bilježi i na području bitnog financijskog izvješćivanja koje je regulirano Zakonom o tržištu kapitala.  Zbog situacije vezane uz pandemiju korona virusa  već je poznato da Maraska, zadarska tvrtka u većinskom vlasništvu osječke Saponije, vjerojatno neće moći ispuniti propisane obveze vezane uz objavu revidiranih financijskih izvještaja za 2020. na način i u rokovima propisanim Zakonom o tržištu kapitala.

Maraska ulaže maksimalne napore u cilju poštivanja zakonskih rokova za objavu revidiranih financijskih izvještaja za 2020., međutim zbog važećih mjera zaštite i sprječavanje bolesti COVID – 19, organizacija redovnih aktivnosti i provođenja zakonske revizije je otežana te nije izgledno da će zakonski rok objave financijskih izvještaja do 30. travnja biti ispunjen, objavila je Uprava Maraske preko Zagrebačke burze.

„Društvo očekuje da će u situaciji nemogućnosti izvršavanja objave revidiranih financijskih izvještaja za 2020. do propisanog roka, objaviti ih najkasnije do 30. lipnja 2021.“, navodi se u njihovoj objavi koju potpisuje član Uprave Maraske Stipe Bevanda.

U odnosu na objavu tromjesečnih financijskih izvještaja za prvi kvartal, kako navode, također uslijed posebnih okolnosti, društvo je imalo povećanu količinu poslovne dokumentacije koju je trebalo obraditi.

„Zbog izvanredne situacije uzrokovane pojavom virusa COVID – 19, otežana je komunikacija s poslovnim partnerima, a isto tako je u pojedinim sferama koje podrazumijeva posao ograničeno kretanje i rad“, iznose dodajući kako se očekuje da će u slučaju nemogućnosti izvršenja objave nerevidiranih financijskih izvještaja za prvi kvartal do propisanog roga 30. travnja, objaviti ih najkasnije do 31. svibnja.

Prema nerevidiranim i nekonsolidiranim financijskim izvještajima za 2020. objavljenim na Zagrebačkoj burzi Maraska je lani ostvarila gubitak u poslovanju u iznosu od 10,5 milijuna kuna, dok je u 2019. poslovala pozitivno te je bio iskazan njezin dobitak od 5,9 milijuna kuna. Prošlogodišnji poslovni prihodi zadarske kompanije iznosili su 92,65 milijuna kuna, i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manji su za 25%. Značajan utjecaj na poslovanje tvrtke u četvrtom kvartalu 2020. kao i cijele prošle godine imalo je širenje pandemije korona virusa, odnosno mjere stožera vezano za sprječavanje širenja istog. Kako navode, poduzete mjere su imale direktan utjecaj na poslovanje Horeca segmenta tržišta (dugotrajno zatvaranje Horeca kanala), kao i na znatno smanjenje turističkih rezultata što je značajno utjecalo na smanjenje prihoda, iznose u objavi navedenih izvješća iz veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close