M+ Grupa kupnjom Invitela došla iznad milijardu kuna prihoda

Autor: Darko Bičak , 20. prosinac 2021. u 22:00
Darko Horvat, direktor M+ Grupe/B. Filić/PIXSELL

Prihodi M+ Grupe u manje od tri godine, od IPO-a 2019. godine, rasli su više od četiri puta.

Već desetljećima svjedočimo projektima da njemačke tvrtke preuzimaju veća ili manja hrvatska poduzeća, no zadnjih godina, iako se radi o pojedinačnim slučajevima, i naše kompanije imaju akvizicije na najvećem europskom tržištu.

Najnoviji primjer je domaća tvrtka Meritus ulaganja, koja posluje pod brendom M+ Grupa, koja je preuzela većinski udio u njemačkoj kompaniji Invitel GmBH i njenim ovisnim društvima.

Potvrdili poziciju vodećega
M+ Grupa je najveća neovisna BPTO tvrtka (Business Process and Technology Outsourcing) za usluge kontaktnog centra i izdvajanja poslovnih i tehnoloških procesa u jugoistočnoj Europi, a ovom je akvizicijom proširila lokacije svog poslovanja na geografsko područje od Hannovera do Istanbula.

Kako naglašavaju iz zagrebačke tvrtke kojoj je na čelu predsjednik Uprave Darko Horvat, s novom akvizicijom, M+ Grupa potvrđuje svoju poziciju vodećeg neovisnog pružatelja BPTO usluga s brojem zaposlenih koji sada premašuje deset tisuća.

Akvizirana njemačka kompanija Invitel zapošljava oko 1500 ljudi i godišnje ostvaruje oko 45 milijuna eura prihoda. Ako se gledaju poslovni rezultati za 2020. godinu, M+ Grupa s novom akvizicijom prelazi godišnji prihod od milijardu kuna.

30

posto udjela u prihodima M+ Grupe ima Invitel, prema rezultatima za 2020.

“Akvizicijom Invitela M+ Grupa stječe klijente iz novih sektora u kojima do sada nismo bili prisutni, kompanije koje se bave energetikom, obnovljivim izvorima te tehnologijom niskougljične tranzicije i pametnih domova.

Osim toga, našoj obitelji priključit će se velik broj vrijednih zaposlenika te veoma iskusan menadžment s odličnim kontaktima u industriji, koji će zasigurno doprinijeti našem daljnjem rastu i razvoju.

S velikim zadovoljstvom mogu reći kako nakon ove akvizicije Njemačka postaje samostalno najveće tržište grupe prema prihodima, što je kruna realizacije naše strategije gradnje vodećeg BPO pružatelja za DACH tržište, odnosno njemačko govorno područje”, rekao je Darko Horvat. Nakon ove akvizicije, M+ Grupa posluje na 35 lokacija diljem Europe i Amerike.

U ljeto ove godine M+ Grupa je sekundarnom javnom ponudom dionica na Zagrebačkoj burzi prikupila 105 milijuna kuna od institucionalnih ulagača, fizičkih i pravnih osoba.

“Obnovljivi izvori energije, upravljanje ugljičnim emisijama, energetska tranzicija i tehnološke inovacije ključne za uspješnu globalnu tranziciju na niskougljičnu ekonomiju su područje djelovanja klijenata koje smo stekli akvizicijom Invitela.

To se savršeno uklapa u našu strategiju održivosti. Prva smo kompanija na Zagrebačkoj burzi koja je objavila neovisno izvješće o održivosti i želimo biti u društvu europskih lidera energetske tranzicije u zeleniju budućnost Europe.

Ova transakcija ujedno predstavlja nastavak naše strategije akvizicija, u kojoj svakim novim preuzimanjem jačamo sinergijsko djelovanje svih članica M+ Grupe”, naglasio je Darko Horvat.

Vrijednost za novac
Dodaje da, ako se gledaju prihodi M+ Grupe i Invitela na razini 2020., ukupno iznose oko milijardu kuna, od čega na Invitel otpada oko trećine iznosa. Usporedi li se milijardu kuna s podatkom iz vremena IPO-a u siječnju 2019., primjetno je da su prihodi M+ Grupe tada bili na razini 220 milijuna kuna, što znači da su u manje od tri godine rasli više od četiri puta.

“Zahvalan sam svima koji su podržali M+ Grupu, osobito našim ulagačima, institucionalnima i privatnima, među kojima su vodeći regionalni fond Mid Europa Partners te svi obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi u Hrvatskoj. Uvjeren sam kako su dobili izvanrednu vrijednost za svoj novac”, kazao je Horvat.

“Kad smo ovog ljeta prikupili dodatnih 105 milijuna kuna kapitala putem sekundarne javne ponude dionica na Zagrebačkoj burzi, upravo smo akvizicije na razvijenim tržištima najavili kao jednu od svrha za koje prikupljamo svježi kapital.

Kao i uvijek, radimo i na novim projektima, očekujem kako ćemo i tijekom iduće godine imati još dobrih vijesti za podijeliti”, zaključuje Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close