‘M.E.S. Div rješava blokadu, stečaja neće biti’

Autor: Suzana Varošanec , 07. rujan 2022. u 22:00
Uz projektiranje obalno ophodnih brodova za MORH, M.E.S. Div ima još nekoliko aktivnih projekata u kojima su partneri/M. Cikotić/PIXSELL

Financijska agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka za M.E.S. DIV.

Nastavak redovnog i vremenski neograničenog poslovanja tvrtke Marine and Energy Solutions DIV (M.E.S. DIV), u kojoj je suvlasnik tvornica vijaka DIV Grupa poduzetnika Tomislava Debeljaka, na prvi pogled zasad je došao pod upitnik.

Financijska agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka za M.E.S. DIV. Na dan 5. rujna evidentirane su neizvršene osnove za plaćanje u ukupnom iznosu od 977.143,46 kn, u neprekinutom razdoblju 120 dana.

No, iako se čini da odlučujuću ulogu danas ima dugotrajna blokada, zbog koje je dužnik skliznuo prema stečaju, dok je sama DIV grupa u predstečaju, službeno smo dobili najavu da će blokada M.E.S. DIV-a biti riješena.

Znakovito je i da je M.E.S. DIV do jučer poslovao pozitivno, posebice u 2021. kad neto dobit iznosi 1,68 milijuna kn što je 1101% više u odnosu na 2020. Lani su ostvarili ukupne prihode od cca 7,4 milijuna kuna, no ostali prihodi veći su od prihoda od prodaje koji iznose 3,39 milijuna (oko 30 posto pad u odnosu na 2020.).

Kako se u zadnji čas nastoji od bankrota spasiti tvrtka koja je završila idejni projekt stožernog ratnog broda nove generacije, deblokirajući račune koji se vode kod RBA, izgleda da će biti sačuvana vrlo važna komponenta – znanje.

Prema podacima HZMO-a, M.E.S. DIV danas ima 26 zaposlenih, mahom poteklih iz Brodarskog instituta koji su aktivnosti nastavili u M.E.S. DIV-u, pa je njihovo tako sačuvano znanje zaslužno za niz specijalnih projekta.

Uz projektiranje obalno ophodnih brodova za MORH imaju još nekoliko aktivnih projekata u kojima su partneri, poput putničkog jedrenjaka s nultom emisijom i višenamjenska luksuzna turistička i istraživačka podmornica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close