Logističkim centrom u Kukuljanovu Pošta zaključuje velika ulaganja u infrastrukturu

Autor: Darko Bičak , 10. veljača 2022. u 07:13
LC Kukuljanovo na krovu će imati instaliranu i sunčanu elektranu/PD

Za mjesec dana započet će s radom objekt u Rijeci koji će prostirati na 5000 ‘kvadrata’.

Nakon što je u prethodnih pet godina provela investicijski ciklus od gotovo milijardu kuna, od čega je najveći dio otišao na izgradnju novih i modernizaciju postojećih logističkih kapaciteta, Hrvatska pošta (HP) pred otvaranjem je novog logističkog centra (LC) u industrijskoj zoni Kukuljanovo kod Rijeke, vrijednog 60 milijuna kuna, koji bi u pogonu trebao biti za mjesec dana.

Preduvjeti za daljnji rast
Iz Pošte pojašnjavaju da je u prethodnom razdoblju proširen logistički prostor u Osijeku, sagrađen je novi logistički centar u Zadru, prošireni su kapaciteti u Bjelovaru i izgrađen je Novi sortirni centar u Velikoj Gorici koji je s vrijednošću od 350 milijuna kuna ujedno i najveća investicija u povijesti HP-a.

Kukuljanovo sa svojih 5000 četvornih metara poslovnog prostora je pak, navode, završna točka ulaganja u infrastrukturu, čime su stvoreni preduvjeti za daljnji logistički rast i razvoj kompanije.

“Novi poslovni objekt u Kukuljanovu važna je karika u podizanju kvalitete i brzine pružanja usluga svim stanovnicima koji gravitiraju ovom području – Gorski kotar, Istra, Kvarner. Infrastrukturna ulaganja u mrežu sortirnica povoljno će utjecati i na cjelokupni razvoj logističkog tržišta u Hrvatskoj.

Sve lokacije modernih sortirnica strateški su odabrane i nalaze se na lokacijama koje su prometno dobro povezane te su u skladu s logističkim trendovima. U prošlosti su takvi objekti bili smješteni u centrima velikih gradova, a danas se postavljaju na periferiju uz važne prometne pravce.

Smanjio se broj lokacija na kojima se obavlja operativni dio poslovanja s pošiljkama, poput sortiranja i razrade, a pritom se ne smanjuje broj poštanskih ureda koji su dostupni u više od 800 naselja s mrežom od 1016 poštanskih ispostava”, ističu iz Pošte kojoj je na čelu predsjednik Uprave Ivan Čulo.

“Ovom investicijom u Kukuljanovu završavamo ciklus ulaganja u logističko-sotirnu infrastrukturu sukladno razvojnoj strategiji. Zaposlenici, zelena energija i digitalni razvoj su smjer kojim dalje idemo.

Investiranje u logističko-sortirne kapacitete, digitalizaciju procesa i ‘last mile’ u vidu mreže paketomata dovelo nas je u potpuno ravnopravan položaj vodećih EU poštanskih operatora. Mi više nismo pošta koja prati trendove, već smo ravnopravan partner.

Globalni e-commerce trgovci su nas prepoznali prije pandemije, a mi smo njihovo povjerenje opravdali itekako u zadnje dvije godine”, kazao nam je Čulo.

Kako bi bili u trendu Zelene agende EU, LC Kukuljanovo će na krovu imati instaliranu i sunčanu elektranu.

Eksplozija logističkih potreba
Rast internetske trgovine te posebno ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije doveo je do eksplozije logističkih potreba u našoj zemlji. Cijeli je logistički sektor morao u kratkom roku pronaći rješenje i korjenito promijeniti ustaljene načine ispunjavanja potreba privatnih i poslovnih korisnika.

Situaciju je dodatno naglasila i pandemija te je za mnoge građane internetska kupnja i dostava robe postala zamjena odlasku u klasičnu trgovinu. Rješenja za “novo normalno” naravno postoje, ali nisu jeftina niti brza.

Da je preobrazba HP-a, kroz investicije u novu tehnologiju i infrastrukturu, prepoznata, dovoljno govori da su najveći internetski trgovci, poput Amazona, AboutYou i mnogih drugih prepoznali upravo Poštu kao svojeg partnera za Hrvatsku, ali i širu regiju – HP obrađuje pošiljke Amazona čak i za Grčku i Cipar.

Komentirajte prvi

New Report

Close