Lansiranjem novih proizvoda bivši piloti jedva čekaju podizati ljestvicu još više, uskoro ulaze i na četvrti kontinent

Autor: Marta Duić , 29. prosinac 2020. u 08:00
Vlasnici destilerije Anadolac i Bušić vesele se izazovima u 2021./MATEJ GRGIĆ, NIKOLA MATIĆ

Plan nam je rasporediti proizvodnju tijekom godine na gin i viski. U destileriji je uzbudljivo i dinamično baš kao i prvog dana, kažu.

Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, dvojac koji stoji iza Old Pilot’s gina i tvrtke Duh u boci, za blagdane su lansirali Old Pilot’s Art Edition nastao u suradnji s hrvatskom umjetnicom Marinom Mesar, poznatijom pod umjetničkim imenom OKO.

Njihov prvi i najuspješniji proizvod, London Dry Gin, prošle je godine na svjetskom natjecanju IWSC odnio titulu najboljeg na svijetu.

Uskoro na četvrtom kontinentu

Ova poduzetnička priča počela je prije tri godine kada su dvojica dugogodišnjih prijatelja i kolega pilota u maloj hi-tech destileriji u Zagrebu stvorili danas već svjetski poznati brend gina, koji proizvode isključivo od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, s posebnim fokusom na proces izrade.

Nedavno su preselili u novu destileriju, s tri puta većim kapacitetima za proizvodnju, a osmislili su i proizveli i novi proizvod – Old Pilot’s Gin – Barrel Aged Gin dobiven odležavanjem u hrastovim bačvama, a u tom tonu nastavljaju i u godini koja je pred nama.

“Ovu godinu pamtit ćemo po preseljenju u novi, veći prostor, ulaganju u novu opremu i dugo očekivani početak proizvodnje viskija. S novim smo prostorom dobili mogućnost proširenja proizvodnje ne samo u smislu volumena proizvoda već i mogućnost stvaranja novih proizvoda.

Proljetos, tijekom lockdowna, nadogradili smo opremu i stekli mogućnost proizvodnje čistog etilnog alkohola koji je bio potreban za proizvodnju dezinficijensa, a danas, u situaciji zatvaranja HoReCa kanala prihode nadomještamo u retail kanalu, putem web prodaje te izvozom”, kažu Bušić i Anadolac.

U Hrvatskoj proizvode prodaju putem distributera te se mogu pronaći u svim većim gradovima. Najveći dio prodaje odvija se u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku i Rijeci, a ostala mjesta u Hrvatskoj pokrivaju putem online trgovine. Ipak, prodaja putem web shopa ostvaruje najmanji postotak u ukupnom volumenu prodaje, točnije nešto manje od tri posto ukupne.

“Najveća prodaja na razini godine je u Zagrebu,a tijekom ljetne sezone na našoj obali. Surađujemo s hotelskim lancima poput Valamara, Hiltona Dubrovnik, Vrtova sunca Dubrovnik, Le Meridien Lava, Pucić Palace, Park Rovinj i mnogih drugih.

Najveći volumen proizvoda prodan je putem HoReCa kanala dok se manji dio prodao putem specijaliziranih trgovina poput primjerice Vrutka, a od listopada nas možete naći i u odabranim trgovinama Spara Hrvatska.

S obzirom na pad prodaje u Hrvatskoj i smanjenu potrošnju izvoz nam predstavlja značajan izvor prihoda. Tijekom tri godine postojanja naše tvrtke izvozimo na tržište Njemačke, Švicarske, Danske, BiH, Australiju i Singapur te aktivno radimo na ulasku na tržište Kanade”, pohvalili su se Bušić i Anadolac.

Nakon ulaganja u veći prostor i novu opremu započeli su i s proizvodnjom viskija,što im je bila želja od samih početaka. Proizvodnja je to koja je puno zahtjevnija, a trenutačno su u fazi isprobavanja kako bi došli do željenih rezultata.

‘Silno nas veseli i motivira’

˝S obzirom na vrijeme od minimalno tri godine, potrebno za sazrijevanje viskija u drvenim bačvama, plan nam je rasporediti proizvodnju tijekom godine na gin i viski. U destileriji je uzbudljivo i dinamično baš kao i prvog dana, a to nas silno veseli i motivira u daljnjem radu.

Ljestvica je podignuta visoko i jedva čekamo podići je još više. Ponosni smo na status pionira i pokretača craft proizvodnje u Hrvatskoj i iako je konkurencija sve veća, kvalitetan proizvod uvijek pronalazi put do kupca. Puno je novih proizvoda na tržištu, ali ih puno svakodnevno i nestaje s tržišta.

Povrat uloženog i rezultati proizvodnje često nisu ono što ljudi očekuju te je opstanak na zahtjevnom tržištu težak. Postavili smo visoke, svjetske standarde kvalitete koje nije lako postići niti pratiti te smo u ovom trenutku vrlo mirni i koncentrirani na razvijanje novih proizvoda i rast naše destilerije”, poručuju Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast i samo naprijed!

New Report

Close