Lakše prodaju aparate u Belgiji nego kod kuće

Autor: Marija Crnjak , 04. rujan 2018. u 22:01
Hrvoje Popović, predsjednik Uprave Pastor TVA/Pastor

Pastorovi su vatrogasni aparati drugi put u godinu dana odabrani na natječaju Europskog parlamenta, a sada će u Bruxelles.

Europski parlament u Bruxellesu naručio je od hrvatske tvrtke Pastor TVA vatrogasne aparate na vodu i na pjenu kojima će opremiti svoje prostore.

Kako se doznaje iz tvrtke, radi se o oko tisuću aparata punjenih sa šest litara ekološke mješavine za gašenje požara, kakve Pastor proizvodi već nekoliko godina za izvoz. Ovo je drugi put u godinu dana da su Pastorovi aparati odabrani na javnom natječaju Parlamenta, nakon što je tvrtka vatrogasnim aparatima u prosincu prošle godine opremila i prostore EP-a u Strasbourgu. 

Ponosni, ali i ljuti
Hrvoje Popović, predsjednik Uprave Pastor TVA ističe kako su u Pastoru ponosni zbog toga što se kvaliteta njihovih proizvoda prepoznaje na inozemnim tržištima, a osobito u institucijama Europske unije. Međutim, upozorava, istodobno ih ljuti činjenica da njihovi proizvodi puno lakši put pronalaze na inozemnim nego na domaćem tržištu, prvenstveno zbog nelojalne konkurencije i slabe kontrole kvalitete.

"To što je EP prepoznao naše proizvode predstavlja nam jaku referencu, iako se možda ne radi o velikim količinama. Pastor s ponosom nosi oznaku "Hrvatska kvaliteta" HGK, ali unatoč tome domaće tržište je preplavljeno jeftinim aparatima sumnjive kvalitete i porijekla, na što već godinama upozoravamo u nadležnim ministarstvima. Naime, Pastor je jedini proizvođač vatrogasnih aparata, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u široj regiji, i jedan od svega nekoliko u Europi koji vatrogasni aparat zaista proizvode, od table lima koji dolazi u tvornicu iz željezara do finalnog proizvoda, vatrogasnog aparata", pojašnjava Popović.

Kako je poznato, tvornica vatrogasnih aparata Pastor osnovana je u Zagrebu 1930. godine, trenutno zapošljava oko 100 ljudi. Lani su ostvarili 60 milijuna kuna prihoda, ove godine očekuju rast prihoda, a 70 posto prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima, zemljama Beneluxa, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, ali i zemljama bivše Jugoslavije.

U Belgiju izvoze dugih 20 godina, a radi se sporadično i na okolnim tržištima poput Mađarske. Popović ističe da Pastor od konkurencije razlikuje upravo činjenica da sami proizvode spremnike za svoje aparate, dok drugi spremnike nabavljaju na uglavnom dalekoistočnim tržištima te ih samo pune sredstvom za gašenje te rade završnu montažu. Pastorovi proizvodi zbog toga su skuplji, te sve teže prolaze u Hrvatskoj, iako se procjenjuje da Pastor još drži najveći dio tržišta. 

Kobna (ne)kvaliteta
Za ove proizvode niska cijena i loša kvaliteta mogu ugroziti sigurnost korisnika, upozorava šef Pastora.  Stavljanje vatrogasnih aparata na tržište u Hrvatskoj regulira Ministarstvo unutarnjih poslova, na čijim stranicama se nalazi dvadesetak tvrtki, proizvođača i uvoznika.

"Na tom popisu samo je Pastor pravi proizvođač, a većina uvoznika uvozi robu upitne kvalitete koja se i ne provjerava. Naime, iako se radi i spremnicima pod visokim tlakom, razina kontrole kvalitete vatrogasnih aparata u Hrvatskoj jednaka je kontroli kvalitete recimo odjeće. Kontrolira se samo kvaliteta aparata prilikom stavljanja na tržište, a ne i kvaliteta kasnije proizvedene i uvezene robe. Za razliku od toga, Belgija kontrolira kvalitetu aparata u svakoj našoj isporuci, pregledom nasumično odabranog aparata u svakom šleperu", otkriva Popović, koji se nada da će kontrole pojačati i u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close