Kako je Marija Fresl, teško pogođena krizom, novitetima uspjela sačuvati biznis

Autor: Marta Duić , 12. siječanj 2022. u 13:51
Proizvodnja brenda Hudog&Hucat smještena je u Kutini/PD

Marija Fresl, koja cijeli radni vijek posluje u tekstilnoj industriji koja je teško pogođena Covid krizom, novitetima je uspjela očuvati biznis.

Marija Fresl, poduzetnica koja niz godina posluje u tekstilnoj industriji, prošle je godine pokrenula Hudog&Hucat, liniju proizvoda za kućne ljubimce.

Dio svoje proizvodnje u pogonu u Kutini preusmjerila je na izradu platnenih kreveta te igračaka i deka za pse i mačke.

Iako je od lansiranja prve linije proizvoda prošlo tek 10 mjeseci kreveti i jastuci ovog brenda već su našli put do polica trgovačkog lanca Emmezeta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Beogradu te do vodećih trgovina za kućne ljubimce u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Nov poslovni model
“Nakon završenog studija na odjevnoj tehnologiji otvorila sam tvrtku i butik u rodnoj Kutini. Šivala sa, po mjeri haljine, kostime, vjenčanice, počinjući posao na maminoj kućnoj šivaćoj mašini. U 2000. godini kupila sam strojeve i počela raditi uslugu šivanja za tekstilne tvrtke u Hrvatskoj i inozemstvu.

Niz godina radili smo za Benetton, a naših je 40 djelatnica proizvodilo 3000 majica dnevno. Tijekom 2015. godine sam uz uslugu šivanja pokrenula i brend ženske odjeće Tara fashion koji od tada prodajemo u buticima u Hrvatskoj.

40

tekstilnih strojeva dio su proizvodnog pogona u Kutini

Tom brendu se namjeravam više posvetiti tijekom 2022. godine”, pojašnjava Marija Fresl. No, kako dodaje, korona kriza pogodila je sve u modnoj industriji jer je, kaže, preko noći odijevanje je palo u drugi plan.

“Opcija je bila staviti ključ u bravu ili se preorijentirati, a prilagodili smo se tako da smo se održali proizvodnjom pamučnih zaštitnih maski kojima smo u početku opskrbljivali velike tvrtke, a kasnije i vodeće trgovačke i drogerijske lance te ljekarne.

Ipak, prošle godine prodaja maski je znatno pala pa smo ozbiljnije krenuli u stvaranje brenda Hudog & Hucat kojemu je temelj izrada kreveta za kućne ljubimce”, priča o svom poslovnom putu Marija Fresl.

Proizvodnja Hudog&Hucat linije smještena je u Kutini, u prostoru od 350 kvadrata u kojem imaju četrdesetak industrijskih tekstilnih strojeva, a drvene krevete za njih izrađuje jedna stolarska radiona, također iz Kutine.

“Naši kapaciteti su veliki, spremni smo za ozbiljne poslove i velike količine tako da i zahtjevne narudžbe možemo ispuniti u kratkom roku. Primjerice, šleper s krevetićima možemo napuniti za 10 dana, tako da naši kupci dobivaju robu u roku tri dana od narudžbe.

Krevet za pse našao je put do trgovačkih lanaca i pet centara/PD

Moram istaknuti važnost djelatnica u radioni od kojih su neke sa mnom već 15 godina. Znam da možemo proizvesti kvalitetan proizvod jer što god zamislim moje cure se potrude i nađu rješenje i za najzahtjevnije izrade. Kvalitetni suradnici omogućuju mi da imamo visoko kvalitetan asortiman proizvoda za sve ukuse, ali sve veličine pasa”, kaže Fresl.

Izvan Hrvatske
Njihovi proizvodi se mogu kupiti u velikim pet shopovima i trgovinama, od Pet centra, Emmezete do Zoo cityja te u manjim poput Belugo, Dog&Style, Filtea. Imaju i web shop, a nedavno su otvorili i Hudog&Hucat trgovinu na zagrebačkom Maksimiru.

Fresl

Naši kapaciteti su veliki, spremni smo za ozbiljne poslove i velike količine.

Fresl ističe kako su s širenjem na inozemna tržišta tek započeli, a već imaju prodajno mjesto u Grazu te su u pregovorima s pet centrima u regiji (Slovenija, Srbija, BiH) te u Europi, SAD-u i Kanadi.

“U startu smo krenuli s 25 artikala za pse u više veličina i niz boja i dezena. U planu su nam ekskluzivni proizvodi za mačke, ali i novi proizvodi za pse.

Želimo omogućiti našim klijentima da mogu kupiti kako nove krevete, tako i određene dodatke, recimo navlake, nove tkanine (vodonepropusne ili one za ekskluzivnije interijere), potom prostirke i zaštite za automobile, povodce. Ne fali nam ideja. Želimo Hudog & Hucat prodavati u cijelom svijetu, ali sve ćemo uvijek proizvoditi u Hrvatskoj”, poručuje za kraj Fresl.

Komentirajte prvi

New Report

Close