Kraševo preuzimanje osječke Karoline logičan je potez

Autor: Božica Babić , 05. prosinac 2010. u 22:00

Iako u Krašu nisu voljni otkriti planove oko osječke Karoline ta je akvizicija posve logičan korak tržišnog lidera među konditorima

Poslovni rezultat Kraša za 2010. bit će nešto manji nego u 2009. no, tvrtka ima dovoljno kapitala za iskorake koje planira kao i za jačanje konkurentnosti i na domaćem i na inozemnim tržištima, rekao je krajem prošlog tjedna predsjednik Uprave Nadan Vidošević. Vidošević nije bio pripravan konkretnije odgovoriti je li točna informacija o skorašnjem preuzimanju osječke Karoline.

Međutim, njegov znakoviti komentar o “zdravoj bilanci Kraša, koja je toliko kvalitetna da bi je mnogi rado prisvojili” zapravo je potvrdio da je transakcija o kojoj se neslužbeno govori vjerojatno stigla u završni čin. Preuzimanje Karoline logičan je korak Kraša u daljnjem širenju biznisa. Interes je navodno postojao i ranije iako je 2006. izostala potvrda o tome da je Kraš o kupnji osječke tvornice pregovarao s bivšim vlasnikom Lukom Rajićem koji je Karolinu tada prodao tvrtki Lorenz Bahlsen za 26 milijuna eura.Osvrnuvši se na poslovanje u 2010. Vidošević je izdvojio tri problema koji će ostaviti trag na rezultat. To su rast cijena sirovina, velika otvorenost tržišta što rezultira golemim uvozom uz niske carine te politika klizanja tečaja u Srbiji, koja je srušila planove s početka godine. Tijekom 2011. planiraju se tehnološka unapređenja i daljnje rebrendiranje asortimana. Cilj je nastaviti i rast izvoza koji sada iznosi oko 45 posto od ukupne proizvodnje. U devet mjeseci ove godine na domaćem tržištu od prodaje proizvoda ostvareni su prihodi u visini 399 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 292 milijuna kuna i bili su 0,8 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2009. Kraš je ove godine povećao izvoz na tržišta Australije, Saudijske Arabije i Velike Britanije, dok je u regiji uz rast izvoza u BiH značajno povećan i plasman u Crnu Goru.Hrvatski konditori u skupini su malobrojnih predstavnika ne samo iz okvira prehrambene industrije koji posljednjih godina ostvaruju doista solidan izvozni učinak. Lani su tako više od 50 posto od ukupne proizvodnje distribuirali izvan nacionalnih granica. Sličan trend nastavljen je i ove godine. U prvih devet mjeseci u izvoz je otpremljeno 23.622 tone proizvoda vrijednih 85,1 milijun dolara.

Damir Mihanović u Krašu

Iz osiguranja među čokolade
U najvećoj domaćoj konditorskoj kompaniji su ovih dana proveli i neka kadrovska pojačanja. U Upravu je imenovan donedavni direktor prodaje Tomislav Ljutić dok je na poziciju prokuriste za tržišta Češke, Slovačke i Srbije postavljen Damir Mihanović, bivši član Uprave Croatia osiguranja. Predsjednik Uprave Nadan Vidošević u petak je podsjetio i da Kraš dogodine slavi poseban jubilej, 100. obljetnicu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close