Kraš u 1. kvartalu s rastom domaće prodaje od 5%, u 2. izgledan pad i ‘doma’ i u izvozu

Autor: Jadranka Dozan , 30. travanj 2020. u 16:07
Foto: Borna Filić / Pixsell

Za radnike u proizvodnji u Krašu su u ožujku zbog epidemije aktivirali kolektivni godišnji odmor.

Kraš grupa izvijestila je da je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila 215,5 milijuna kuna ukupnih prihoda, uz ukupne konsolidirane rashode od 205,8 milijuna. Iskazanih 7,3 milijuna kuna neto dobiti u odnosu na lani je porast za 1,9 mil. Kuna. U prodajnom rezultatu izvoz je praticipirao 46,2 posto, pri čemu je prodaja na domaćem tržištu u odnosu na lanjski prvi kvartal povećana 4,6 posto, na 113,4 milijuna, dok je 99 milijuna kuna ostvarenih u izozemstvu nešto slabiji rezultat na godišnjoj razini.

U Upravi Kraša zadovoljni su rezultatima jer su, kako ističe predsjednik Uprave Damir Bulić, “unatoč ograničenjima uzrokovanih prevencijom pandemije koronavirusa tijekom ožujka, u prvom tromjesečju zadržali razinu prodaje i izvoz na najvažnija tržišta”. No, dodaje kako kretanja potkraj ožujka i preliminarni rezultati u travnju potvrđuju očekivanja za drugi kvartal o padu kupovne moći na domaćem tržištu, kao i recesiji na najvažnijim izvoznim tržištima. U tim okolnostima, kaže, kompanija ostaje fokusirana na zadržavanje poslovnih aktivnosti i prisutnosti na inozemnim tržištima (danas je na njih 50-ak) i očuvanje gotovo 2500 radnih mjesta na razini Grupe. U promociji brendova pojačano je web oglašavanje, a uspostavljaju se i novi web prodajni kanali.

Inače, za radnike u proizvodnji u Krašu su u ožujku zbog epidemije aktivirali kolektivni godišnji odmor, a po njegovu isteku proizvodnja je organizirana uz adekvatne zaštitne mjere. Uz kontinuitet dobave sirovina i repromaterijala, isto vrijedi i za isporuke kupcima u zemlji i inozemstvu. U vodstvu Kraša, usto, ističu da se unatoč pandemiji i potresu investicijske aktivnosti nastavljaju planiranom dinamikom.

Kad je riječ o rezultatima u 2019. na razini grupe ostvareno je nešto više od milijardu kuna (1,03 mlrd.) prihoda. Uz rast volumena prodaje na većini inozemnih tržišta (izuzetak je Saudijska Arabija, gdje je zbog političkih rizika došlo do zastoja isporuka), u vodstvu Kraša naglašavaju kako je u 2019. pokrenut najveći investicijski ciklus u posljednjih 15 godina, vrijedan više od 100 milijuna kuna. U izvozu je ostvareno 464 milijuna kuna prihoda, što je neznatno manje nego godinu prije.

Izvješće kompanije pokazuje da je lani grupa ostvarila EBITDA-u od 102,8 milijuna kuna, odnosno oko 10 posto. Istodobno je smanjena neto zaduženost, a zbog političkih rizika rezervirano je 29 milijuna kuna potraživanja od kupaca iz Saudijske Arabije. Grupa je na kraju iskazala 19,6 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja te 15,6 milijuna neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close