Konzultant, bivši predsjednik Uprave Konzuma ulazi u Upravni odbor tvrtke Lonia i imat će važnu ulogu

Autor: Suzana Varošanec , 06. lipanj 2018. u 15:47
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovaj veliki domaći trgovac sa sjedištem u Kutini godišnje ostvaruje oko 700 milijuna kuna prihoda u sklopu maloprodajne mreže koju danas čini 249 trgovina, od čega ih je 60-ak u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Zapošljava nešto manje od 1200 zaposlenika.

Kadrovsko pojačanje u  Upravnom odboru trgovačke tvrtke Lonia, inače najveće članice  hrvatskog udruženja trgovačkih kuća Ultra Gros po odluci vlasnika nastupa 29. lipnja, kad je zakazana i skupština društva, dok se ovo osvježenje po nekima promatra i kroz prizmu Agrokorove krize.

Naime, potvrđeno je, po odluci vlasnika u Upravni odbor kao njegov član i neizvršni direktor, ulazi konzultant, menadžer i poduzetnik, poznat i kao  bivši predsjednik Uprave Konzuma – Dragan Munjiza. Predsjednik Upravnog odbora Lonije je Frane Jaram, a Munjiza ulazi na mjesto Rina Jarama.   

Ovaj veliki domaći trgovac sa sjedištem u Kutini godišnje ostvaruje oko 700 milijuna kuna prihoda u sklopu maloprodajne mreže koju danas čini 249 trgovina, od čega ih je 60-ak u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Zapošljava nešto manje od 1200 zaposlenika.

U pogledu rasta i razvoja, glavna mu je odlika konzervativna politika širenja. Tako je ovaj domaći trgovački lanac jedan dio trgovina postepeno akvizirao, i to od Dione, Konzuma, bivše Bille te sisačkog Ibisa.

Što se nove funkcije Munjize tiče, doznajemo da će imati važnu ulogu u podizanju kompanije, kako sam kaže, na još viši nivo. 

"S obzirom na aktualna događanja na tržištu maloprodaje, vlasnici su ocijenili i da trebaju dodatnu pomoć u pogledu strateškog planiranja, ali i lobiranja te nadzora", kaže Munjiza dodajući i da se kriza u Agrokoru ujedno sagledava i kao velika prilika, pa tako i za domaće trgovce, npr. za Tommy i NTL, kao i članice grupacije Ultra Gros u smislu preuzimanja dijela Konzumovih trgovina.

Iako Lonia nije baš često na udaru poslovne medijske javnosti, ipak u jednom od rijetkih intervjua (Poslovnom dnevniku prije nekoliko godina) sve navedeno vezano za rast i širenje s njezine strane je i potvrđeno. Upitan što je ključ uspjeha Lonije (2008. imala je  90 trgovina i manje od 500 radnika), tadašnji direktor Krste Tomislav Jaram, danas član UO, otkrio je da je to stalna pripravnost na promjene i prilagodbe.

"Stalna  pripravnost na promjene i prilagodbe dovela nas je tu gdje smo danas. Brzo je prilagođavanje ključ opstanka. Neću reći uspjeha, nego baš opstanka. Veliki trgovci sve većim pritiskom na tržište utječu na zatvaranje malih, koji ne mogu izdržati tržišnu utakmicu, no istodobno otvaraju prostor za ulazak i pozicioniranje, samo je pitanje tko će to znati iskoristiti. Mislim da smo uspjeli prepoznati tu mogućnost i time osnažili svoju poziciju na tržištu", kazao je K. Jaram.

Tvrtka je zanimljiva i po kod nas rijetko korištenoj strukturi organa korporativnog upravljanja koju predviđa zakon o trgovačkim društvima. Glavna tijela organizirana su u skladu s monističkim modelom korporativnog upravljanja, pa funkciju operativnog poslovanja ima izvršni direktor, inače posrijedi je Damir Bronić koji je svojedobno radio u Erste banci. Upravni odbor, pak, kao tijelo koje je uz stratešku funkciju zaduženo i za nadzor, sastavljen je od predstavnika vlasnika te predstavnika struke, u dijelu kojih se novi član UO pridružuje revizoru Branku Paraću koji obnaša funkciju zamjenika predsjednika Upravnog odbora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close