Končarovih 100 godina: ‘Sadašnjost održiva, a budućnost perspektivna’

Autor: Darko Bičak , 21. siječanj 2021. u 22:00
Gordan Kolak, predsjednik Uprave/PD

U javnosti je možda i najviše odjeknuo prvi izvor Končarevih tramvaja i to u Latviju gdje će biti isporučeno ukupno 12 tramvaja.

U nedjelju 24. siječnja Končar grupa će proslaviti 100 godina svojeg postojanja, a što je bio povod da tvrtka jučer predstavi javnosti svoju slavnu prošlost, održivu sadašnjost te perspektivnu budućnost.

Kako je pojasnio Goran Kolak, predsjednik Uprave Končara, koji je lani na toj pozicij nakon 21 godine zamijenio Darinka Baga, Končar 100. rođendan slavi kao regionalni lider u području elektroindustrije te jedan od najvećih hrvatskih izvoznika.

“S ponosom mogu reći da smo u 100 godina poslovanja isporučili svoje proizvode i usluge na gotovo 130 tržišta diljem svijeta. Isporučili smo 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, izgradili i revitalizirali 375 hidroelektrana, proizveli i revitalizirali 700 generatora te proizveli i isporučili 180 niskopodnih tramvaja i vlakova“, rekao je Kolak.

Dodao je kako je Končar grupa tijekom 2020., unatoč teškim uvjetima poslovanja uzrokovanim globalnom pandemijom, uspjela zadržati svoje poslovanje na visokoj razini, s procijenjenim prihodom od prodaje proizvoda i usluga od gotovo tri milijarde kuna, što je šest posto više od prihoda ostvarenog godinu ranije.

“Prošla godina za nas je bila prekretnica koja nam je pokazala koliko znači imati kvalitetan sustav koji djeluje i u trenucima najveće krize. Lani smo ostvarili i neke od svojih najvećih uspjeha: Končar – Mjerni transformatori su napravili iskorak u proizvodnom asortimanu te za kupca u SAD-u isporučili devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transformatori koje je Društvo dosad proizvelo te među najvećima na svijetu tog tipa”, ističe Kolak.

Tu su još i najveća solarna elektrana SE VIS nazivne snage 3,5 MW za koju je Končar isporučio opremu. U javnosti je možda i najviše odjeknuo prvi izvoz Končarevih tramvaja i to u Latviju gdje će biti isporučeno ukupono 12 tramvaja, a što će biti neprocjenjiva referenca za slične poslove.

Lani je također otvoreno i perspektivno tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komentirajte prvi

New Report

Close