Končar-Električna vozila: početak isporuke novih vlakova za HŽ u ožujku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2014. u 14:09
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je u utorak Končar – Električna vozila gdje je u tijeku proizvodnja niskopodnih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, od kojih će prvi biti isporučen do kraja ožujka iduće godine.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je u utorak Končar – Električna vozila gdje je u tijeku proizvodnja niskopodnih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, od kojih će prvi biti isporučen do kraja ožujka iduće godine.

Posao je dobiven na međunarodnim natječajima, ugovori o isporuci 44 putnička vlaka potpisani su krajem siječnja ove godine, a ukupna vrijednost ugovora je 1,63 milijarde kuna (bez PDV-a).

Bit će realizirani u dvije faze, prva podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i jednog dizelskoelektričnog vlaka, a druga isporuku 12 elektromotornih i 11 dizelskoelektričnih vlakova. Vlakovi su visoko-tehnološki industrijski proizvod, razvijeni su u Končar – Električnim vozilima, a u drugim društvima Grupe Končar razvijeni su i proizvode se glavni dijelovi tih vlakova.

Premijer Milanović je nakon obilaska pogona kazao kako će sljedeće godine u ožujku prvi iz linije novih vlakova izaći na pruge, nakon toga jedan do dva mjesečno.

Radi se u Hrvatskoj, rade naši ljudi, dizajniraju naši ljudi, u ovom vlaku je skoro cijelo znanje domaće, 70 posto je domaća komponenta, istaknuo je.

Podsjetio je da su predstavnici Končara bili prošli tjedan s njim u Turkmenistanu koje je jedno od potencijalnih izvoznih tržišta za Končar.

Premijer Milanović je naglasio kako je Končar jedan od ponosa hrvatske industrije, država je jedan od suvlasnika, tvrtka radi i razvija se samostalno. Traže se i strateški partneri, kazao je.

Na pitanje zašto država razmišlja o prodaji svog udjela tako uspješne tvrtke, Milanović je odgovorio da to nije točno.

"Pustimo glasine, ovdje se traži strateški partner. To su odluke koje se ne mogu donositi preko koljena, prema tome pričekajmo još pola godine. U svakom slučaju nećemo se dati tako lako izgurati, odnosno, ne može nas netko izgurati ako ne izađemo sami i odluke nećemo donositi preko koljena", rekao je.

Napominje kako je Končar primjer tvrtke u kojoj država ima vlasništvo i potpuno je već godinama lišena bilo kakvog utjecaja politike, razvija se samostalno, ima visoke profite, relativno je nisko zadužena. I radi se dobar posao i to je bit priče, kazao je Milanović.

Država je ovdje dobar vlasnik zato što se ne miješa više od onoga što bi trebala, nadzire, stalno smo u kontaktu, pokušavamo pomoći da se izađe izvan Hrvatske, a to nije lako.

Končar i slične tvrtke, a nema ih puno, trebat će dopuštenu pomoć politike i svake Vlade, pomoć da se probiju izvan Hrvatske, rekao je premijer. Prisjetio se pritom kako je prije 15 godina, kada se donosila odluka o zagrebačkom tramvaju, politika, tadašnji premijer Ivica Račan, arbitrirala da taj posao umjesto njemačke korporacije, za koju su neki lobirali, dobije hrvatski konzorcij po nižoj cijeni.

Predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Ivan Bahun kazao je kako su danas prezentirali visoku razinu realizacije ugovora koji je potpisan prije deset mjeseci.

Došlo se do završne montaže prvih vlakova, isporuka se očekuje do kraja ožujka, sukladno ugovorenim rokovima. Bahun je istaknuo kako se radi o proizvodima sa velikom dodanom vrijednošću koje proizvode malobrojne zemlje i konkurencija je zaoštrena, no šanse za izvoz su značajne.

Komentirajte prvi

New Report

Close