Kolovoz bi mogao sustići lanjski skor, ali 
kriza će omesti investicijski ciklus

Autor: Suzana Varošanec , 13. kolovoz 2020. u 15:01
Jadranov Hotel Esplanade 
u Crikvenici
, Foto: PD

Svi renovirani smještajni kapaciteti tvrtke, koja je sada u vlasništvu PBZ CO-a i Erste Plavog, posebno oni s tri i četiri zvjezdice imaju bolje rezultate nego lani.

Hotelska kuća Jadran iz Crikvenice u prvih je sedam mjeseci ove godine dosegnula 53 posto lanjskog prometa u istom razdoblju. S obzirom na trenutno stanje bookinga, a u slučaju da ne bude većih “šokova”, Uprava crikveničke tvrtke očekuje da će na godišnjoj razini realizacija iznositi više od 60 posto prošlogodišnjeg ostvarenja.

To je očito rezultat započetog investicijskog ciklusa, iako predsjednik Uprave Jadrana Goran Fabris napominje da se pritom ne smije zaboraviti kako je riječ o vrlo teškoj turističkoj sezoni, što drugim riječima znači da će ukupno rezultati biti značajno lošiji od onih koje su očekivali na početku godine. Prema Fabrisovu mišljenju, to će neminovno dovesti do usporavanja započetog investicijskog ciklusa.

15 posto

porastao je udjel domaćih gostiju 
u Jadranovim kapacitetima u odnosu na 2019. godinu

Ipak, s turizmom uz epidemiološke mjere, uz intenzivne pripreme i završene započete investicije, nakon što su jako dobro odradili srpanj dohvativši 78 posto prihoda u odnosu na isti lanjski mjesec, rastu Jadranova očekivanja i za kolovoz, jer bi mogli dosegnuti rezultat onog lanjskog. Ova privatizirana tvrtka u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova PBZ CO i Erste Plavi u posljednje se tri godine budi zbog započetog investicijskog ciklusa, tako da svi renovirani smještajni kapaciteti – posebno oni s tri četiri zvjezdice imaju bolje rezultate nego lani. Takav je primjer i hotel Esplanade (39 soba) u Crikvenici. Investicija je to iz 2017., dakle prije privatizacije i novog ciklusa ulaganja, koja je ustvari pokazatelj da svakoj investiciji treba neko vrijeme da zaživi, jer u srpnju ovaj hotel bilježi bolje brojke nego lani u isto vrijeme.

Povrat ulaganja

Ova godina je istodobno i prva u kojoj se počinju vraćati ulaganja provedena od kada je tvrtka privatizirana, a zanimljivi su i podaci o udjelu domaćih gostiju, koji su pokazali da mogu više nego što se misli, i to ne samo u Crikvenici, nego i u Baškoj Vodi gdje domaći auto gosti iznose sezonu. Kad je riječ o strukturi gostiju, u Jadranu kažu da su uz Hrvate, to ponajviše Austrijanci, Njemici, Slovenci, Česi I Mađari, ali je pritom učešće Slovenaca i Hrvata za 15 posto veće u odnosu na prethodne godine.

S obzirom na nove smještajne objekte u Jadranovu najmu u Novom Vinodolskom, Baškoj Vodi i Umagu, ova sezona je, kažu u kompaniji, pokazala još jednu bitnu stvar: Pronađeni partneri su zakup shvatili kao partnerski odnos, budući da nisu inzistirali na isplati fiksnog najma, već je povodom poslovanja u uvjetima koronavirusa ova obveza korigirana sa svim zakupodavcima kroz postotak realiziranoga prometa. Pokazuje se pritom isto da dobri, kvalitetni kapaciteti daju više, pa tako četiri zvjezdice u vlasništvu Jadrana kao i onih kojima upravljaju u najmu, donose određenu dobit i dobro utječu na novčani tijek.

Krajem kolovoza dioničare očekuje i glavna skupština vezano za poslovanje u 2019. godini, na kojoj će se odlučivati i o paketu statutarnih izmjena važnih za vođenje poslovanja u narednom razdoblju.

Ekipiranje Uprave

Kako tvrtka raste, a ambicije novih vlasnika su očito velike, Uprava Jadrana u dogledno vrijeme dodatno će se ekipirati zbog čega se stvaraju pretpostavke u smislu ovlasti nove tročlane uprave. To znači s predsjednikom uprave i jednim njezinim članom zaduženima za operativno poslovanje, te članom uprave za financije, dok bi dva člana uprave zastupala društvo te bez jednoglasne odluke svih njezinih članova ne bi se mogao sklopiti nijedan pravni posao u iznosu od dva milijuna kuna u više. Navedeno ograničenje prema prijedlogu odluke odnosi se i na sklapanje ugovora o kreditu ako iznos prelazi pet posto temeljenog kapitala društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close