Koliko će se trgovina Konzuma zatvoriti i koliko bi ‘konzumaša’ moglo ostati bez posla?

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 13. lipanj 2017. u 14:21
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

U biznisu uvijek postoji dobar ili loš scenariji, a koliko će se zatvoriti dućana Konzuma i kojih formata, te koliko bi ljudi moglo ostati bez posla, sve ovisi o strategiji restrukturiranja izvnaredne uprave.

Obzirom na ogroman broj trgovina i njihovo dupliranje na brojnim lokacijama, a poznato je da ih Konzum ima 700, sigurno je da neki rubni i sa manjim prometom neće uspjeti opstati.

Što se tiče najave izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka o otpuštanju u Konzumu, konzultant Dragan Munjiza je kazao kako se "u teoriji može zatvoriti 50 dućana, a ne mora niti jedan". To, po njegovim riječima, ovisi o strategiji, jer neki dućani koji su na rubu profitabilnosti možda služe da naštete konkurenciji. Vjeruje da će se zatvarati manja prodajna mjesta i ona koja su "dupla", odnosno ima ih dva ili više na maloj razdaljini.

U prosjeku bi manje trgovine, kojih je od 50 do 70, sa manjim prometom i sa u prosjeku 10 zaposlenih mogle biti zatvorene, smatra Munjiza. Sve to ovisi o tome na kakav će se tip restrukturiranja odlučiti uprava, ali bi po toj nekoj procjeni moglo biti zatvoreno oko 10 do 15 posto trgovina, jer neke već sad ne plaćaju primjerice najam, dodaje Munjiza.

On osobno ne bi zatvarao trgovine, no sve je to, kaže, sad na procjeni uprave. Posebno je upitno davanje otkaza u situaciji kada svim trgovcima nedostaje radnika.  

Munjiza je mišljenja kako bi Konzum trebao ostati u hrvatskim rukama, a ako bi dobavljači postali vlasnici, tada se mora napraviti dobar društveni ugovor kako ne bi došlo do sukoba između njih oko udjela na policama.

Za domaće dobavljače je bitno da Konzum ostane u hrvatskim rukama, a potrošačima je to manje bitno jer oni gledaju na konkurentne cijene, dok je državi važno da onaj tko bude vlasnik plaća poreze i zapošljava ljude, zaključuje. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

ne kužim što su trgovine krive i zašto bi njih zatvarali

Munjiza je potpuno munjen!

Državi je vazno da ima pozitivnu vanjsko trgovinsku bilancu.
To moze jedino ako izvozi vise nego uvozi.
Nemojte to zaboravljati Munjiza.

New Report

Close