Kolektivni ugovor za ugostitelje

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2010. u 22:00

Zakon u opasnost doveo djelatnike objekata koji rade najviše sedam mjeseci godišnje

Dani hrvatskog turizma 2010., najveće godišnje okupljanje turističkih djelatnika i svih s turizmom povezanih dionika, ove su godine održani u Rovinju. Tijekom tri dana organizirani su brojni okrugli stolovi, tribine, skupštine strukovnih udruga, prezentacije i tematske sjednice, no ključni skup i susret turističkih djelatnika s Vladom za mnoge je bio veliko razočarenje jer predstavnika Vlade, koji su se s obzirom na važnost turizma i njegove specifičnosti očekivali, nije bilo. Svoj doprinos sadržaju ovogodišnjih dana turizma dali su zajednički i socijalni partneri te je održana tribina “Kolektivni ugovor ugostiteljstva” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge ugostiteljstva i turizma, Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikata Istre i Kvarnera (SIK), potpisnika granskoga kolektivnog ugovora.

Specifičnosti sektora
Tribina je organizirana s namjerom da se upozna turističke djelatnike s važećim granskim kolektivnim ugovorom, njegovim usklađenjem s novim Zakonom o radu, općenito radnim pravom i njegovim specifičnostima u ovom sektoru. I poslodavačka i sindikalna strana prezentirale su svoja iskustva i najčešće probleme s kojima se susreću u praksi kada je u pitanju kolektivni ugovor ugostiteljstva, kao što je preraspodjela, dnevni odmor, dodatak za rad nedjeljom i blagdanom, noćni rad i sl. Obje strane ponovno su istaknule važnost što skorijeg rješavanja pitanja preraspodjele jer je novi Zakon o radu radi smanjenja sati preraspodjele u opasnost doveo zadržavanje stalnih radnih mjesta za brojne radnike koji rade u objektima s godišnjim poslovanjem u trajanju od sedam mjeseci i manje. Stoga su hitno potrebne izmjene Zakona o radu kojima će se to spriječiti, a koje su već predložene resornom ministarstvu i tražene od socijalnih partnera. Na tribini su govornici bili Natali Komen-Bujas i Nenad Seifert uime HUP-a, Duška Lončar i Eduard Andrić uime STUH-a, te Marina Cvitić i Bruno Bulić uime SIK-a. Gošća STUH-a na ovoj tribini bila je Karmen Leban, glavna tajnica Sindikata ugostiteljstva i turizma Slovenije, koja je nazočnima prenijela slovensko iskustvo kada je riječ o kolektivnom ugovoru ugostiteljstva. Iako je cilj organizacije tribine bio upoznati radnike i poslodavce s primjenom kolektivnog ugovora koji imaju poteškoća u praksi i potrebna su im određena pojašnjenja, na tribinu su se odazvali uglavnom poslodavci koji imaju uređene radne odnose i kvalitetnu suradnju sa sindikatima.

Suradnja moguća
No ovom je tribinom svakako pokazano da je kvalitetna suradnja socijalnih partnera moguća i da je ona u ovom sektoru takva da može biti primjer ostalima te vjerujemo da će na isti način biti nastavljena i u daljnjem tijeku granskih kolektivnih pregovora o plaćama.

Komentirajte prvi

New Report

Close