Kemijska kompanija na putu potpune digitalizacije

Autor: Suzana Varošanec , 22. veljača 2021. u 22:00
Cilj digitalne transformacije je kvalitetnije donošenje odluke i stvaranje novih vrijednosti

Objava rezultata za 2020. u četvrtak, u 9 mjeseci neto dobit je bila 3,5 puta, ukupni prihodi 2% veći nego 2019.

Osječka kemijska industrija Saponia, članica Mepas grupacije u kojoj je ova tvrtka predvodnik digitalizacije, u ožujku starta s prvim korakom na planu digitalne transformacije poslovanja kroz uvođenje SAP S/4 HANA sustava nove generacije.

Partneri Saponije u tome su Hrvatski telekom, Combis i mStart te se, prema predsjednici Uprave Saponije Dajani Mrčeli, do kraja godine očekuje implementacija vrhunca nove tehnologije u sve poslovne procese – od prodaje, kontrolinga, nabave, financija i računovodstva pa sve do proizvodnje, skladišta, distribucije i upravljanja projektima.

U nastavku procesa najavljuje nove projekte tijekom 2022. godine, s ciljem kompletne digitalizacije Saponije, čime se omogućuje kvalitetnije donošenje odluka, stvaranje novih vrijednosti te konkurentska prednost na tržištu, no po završetku ovog projekta na isti način planira se digitalizacija širiti i na sljedeću članicu grupacije, odnosno konditorsku tvrtku Kandit Osijek.

Generalna direktorica SAP-a Hrvatska Anita Lacmanović ističe značaj i vrijednost ovakvih projekata za daljnji razvoj i inovativnost hrvatskih kompanija, ali i ukupnoga gospodarstva.

“Iznimno mi je drago što Saponia nastavlja digitalnu transformaciju svojih poslovnih procesa uz naš ERP najnovije generacije – SAP S/4 HANA. Zahvaljujući inteligentnoj upotrebi podataka u stvarnom vremenu, SAP-ov sustav omogućava donošenje bržih i bolje informiranih odluka.

Kao tržišni lider Saponia će dodatno unaprijediti svoje poslovanje, a kako bi još bolje mogla ispuniti zahtjeve svojih korisnika i partnera“, kaže Lacmanović.

Objava financijskih rezultata Saponije za 2020. očekuje se 25. veljače, a u prvih devet mjeseci ostvarili su 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju preklani.

Poslovanje u prva tri kvartala 2020. obilježeno je stabilnim rastom poslovnih prihoda – iznosili su 397,4 milijuna kuna, 2% više nego godinu ranije, s posebnim naglaskom na optimiziranje poslovnih rashoda.

Glavninu prihoda osječke kompanije čine prihodi od prodaje u iznosu od 389,5 mil. kuna, od kojih je na inozemnom tržištu realizirano 43 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close