Katarski emir i mimohod lansirali Đuru Đakovića

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2015. u 07:00
Mimohod za Oluju skrenuo je pažnju na mogućnosti vojne industrije, Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U samo tri trgovinska dana dionica brodske tvrtke skočila 35 posto.

Da je ulagačima na Zagrebačkoj burzi potrebno vrlo malo da im se probudi optimizam pokazalo se ovih dana i na slučaju dionice brodskog Đure Đakovića. U svega tri trgovinska dana cijena je na burzi skočila za preko 35 posto, nakon što je mjesecima u polaganom, ali sigurnom padu. Samo u ponedjeljak cijena je skočila preko 19 posto što je drugi najsnažniji dnevni rast u ovoj godini.

Razlog takvom brzom skoku i same financijske analitičare ostavlja u čudu, bez pravog pojašnjenja. Mnogi stoga i nisu htjeli komentirati ovakav razvoj događaja, a jedan od rijetkih koji je ponudio pojašnjenje je Davor Špoljar, analitičar Erste banke.

 

25,6 posto

pala je dionica Đure Đakovića tijekom ove godine

Špoljar smatra da se pozitivnu reakciju dionica Đure Đakovića i posljedično porast cijene može dovesti u vezu s medijskim informacijama o interesu katarskog šeika Hamada Bin Khalifa al-Thanija za hrvatske vojne proizvode, kao i boravku predsjednika Uprave Đure Đakovića, Tomislava Mazala, u Kuvajtu gdje pokušava ostvariti prodaju oklopnih vozila. “Osim toga, vojni mimohod u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja skrenuo je pažnju investitorima na proizvodne mogućnosti hrvatske vojne industrije”, dodaje Špoljar. Podsjetimo, jedan od najprepoznatljivijih proizvoda brodske kompanije oklopna su vozila Patria. Iako pojašnjenje zvuči logično, očito je da kod ulagača već nakon tri dana popustila ognjica optimizma, pa su zaboravili na bogatog šeika, ali i na mogućnost lukrativne prodaje Patria kuvajtskoj vojsci što bi mogao biti jedan od najvećih izvoznih poslova u novijoj hrvatskoj povijesti.

Naime, dionica je u utorak pala za gotovo 11 posto na 24,52 kuna. Tijekom ove godine dionica je oslabila za 25,6 posto. To je daleko lošiji rezultat od ovogodišnje izvedbe CROBEX-a koji je u plusu za blagih 3,6 posto. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

nemojte nas nasmijavati, svi pretpostavljamo tko je dizao DDJH

evo članka o kojem sam pisao na temi, ali me obrisaše, Đuro je loša tvrtka, ali je dobra dionica, dobitnik dana, a tko će ovo obrisati

New Report

Close