Kapitalna injekcija ASEF fonda za regionalno širenje Keindl Sporta

Autor: Jadranka Dozan , 03. ožujak 2021. u 22:00
U asortimanu Keindl Sporta prevladavaju bicikli i biciklistička oprema; čelnik fonda Igor Čičak

Vrijednost transakcije partnerske strane ne otkrivaju, ali čelnik PCP-a potvrdio nam je da je fond stekao većinski udjel.

Investicijsko društvo Provectus Capital Partners (PCP) objavilo je u srijedu da je zaključilo investiciju u Keindl Sport Trgovinu, kompaniju specijaliziranu za veleprodaju i maloprodaju sportske opreme, u prvom redu bicikala i biciklističke opreme.

PCP je u svojoj ulagačkoj strategiji usmjeren na tržišta jugoistočne Europe, a ulaganje u Keindl Sport ujedno je prva transakcija financirana iz njegova fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund).

U porastu upotreba e-bikea

Riječ je o fondu osnovanom lani uz podršku Europskog investicijskog fonda i HBOR-a u sklopu programa poznatijeg pod skraćenim nazivom CROGIP (Hrvatski program za rast i ulaganje), koji .

Ulaskom tog fonda u Keindl Sport uspostavlja se partnerstvo za sljedeću fazu razvoja zagrebačke tvrtke s 50-ak zaposlenih i oko 100 milijuna kuna prihoda, koja već više od dva desetljeća distribuira najjače biciklističke brendove.

O vrijednosti netom finalizirane transakcije njezini akteri ne govore, što je uobičajeno kod te vrste fondova. Igor Čičak, predsjednik Uprave Provectus Capital Partnersa, na naš upit otkriva samo da je ASEF fond njome stekao većinski vlasnički udjel u Kindl Sportu.

100

milijuna kuna prihoda i 50-ak zaposlenih ima trgovina sportske opreme

S njegovim osnivačem Kristijanom Keindlom nastavit će, kaže, partnerski razvijati kompaniju, uz zajednički fokus na regionalnu ekspanziju i dodatne akvizicije. U tom kontekstu očito već postoji i potencijalna meta, jer se o planovima širenja govori u terminima “kratkog roka”.

Čičak ističe kako su Keindl Sport prepoznali kao atraktivnu kompaniju zbog njezine jedinstvene ponude u segmentu sportske opreme i dobre strateške pozicioniranosti za nastavak rasta, pogotovo s obzirom na globalne trendove jačanja svijesti o zdravom načinu života i prateću ekspanziju naročito e-bike segmenta.

“Uporaba električnih bicikala u porastu je diljem Europe zbog dokazane koristi u područjima gradskog prometa i logistike dostavnih usluga” naglašava čelnik i glavni partner PCP-a.

U proteklih 20-ak godina samostalnog razvoja Keindl Sport objedinio je veleprodaju, maloprodaju te internetsku prodaju na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. U širokoj paleti ponude sportske opreme naglasak mu je na premium i e-biciklima.

Tvrtka danas slovi kao vodeći web shop u kategoriji bicikala, a ima i Best Buy te Customer’s friend certifikate.

Povijesni rezultat

Kristijan Keindl kaže kako je ponosan na rast koji je postigao tim Keindl Sporta, a posebno ističe proteklih 12 mjeseci za kojih su zabilježili najveći rast prodaje u svojoj povijesti.

Ulaganje PCP-a ubrzat će, kaže, sljedeću fazu razvoja kompanije jer su s tim partnerstvom osigurali sredstva i znanje za regionalnu ekspanziju i akvizicije. I u Provectusu naglašavaju da im je za udruživanje bilo važno to što su na drugoj strani prepoznali znanje i stručnost.

Čičkov partner u PCP-u Marko Galić reći će kako “Keindlovo razumijevanje trendova na tržištu bicikala i skijaške opreme nema premca u regiji”.

U svakom slučaju, uz akvizicijske apetite i dodatni fokus na e-bike, planovi u novoj razvojnoj fazi Keindl Sporta, prema najavama, uključuju i daljnje širenje asortimana. Zasad, međutim, bez potankosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close