Kako zaštiti likvidnost tvrtke osiguranjem naplate potraživanja

Autor: Promo , 02. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Acredia podupire likvidnost tvrtki nadoknadom štete u slučajevima nenaplate.

U nestabilnom i nepredvidivom okruženju, poremećaji u opskrbnim lancima, rastući troškovi te kašnjenja dobavljača s plaćanjima samo su neki od izazova s kojima se poduzetnici susreću u svakodnevnom poslovanju. Učinkovito upravljanje financijskim rizicima i naplatom potraživanja u takvim uvjetima postaju imperativ za osiguranje likvidnosti.

Iako je u Hrvatskoj instrument osiguranja naplate potraživanja još uvijek slabo poznat, tvrtke diljem svijeta koriste ovaj oblik osiguranja i povjeravaju upravljanje rizikom trećim osobama kako bi se zaštitile od poteškoća u naplati potraživanja i tako zaštitile svoju likvidnost.

Učinkovito upravljanje rizicima

Tvrtka može odabrati razinu pokrića koja joj odgovara, kao i odabrati tržišta i kupce za koje se želi osigurati, što joj omogućuje učinkovitije upravljanje rizicima.

Većina hrvatskih tvrtki iskusila je problem naplate
Koliko je ovakav oblik osiguranja nužan za tvrtke u Hrvatskoj potvrđuju i rezultati istraživanja koje je provela Acredia, vodeće austrijsko osiguravajuće društvo za kreditno osiguranje specijalizirano za zaštitu naplate potraživanja.

Kolb

Dobro poznajemo hrvatsko tržište, a svakodnevno provjeravamo bonitet više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta.

Iako se 84 % hrvatskih tvrtki suočilo s poteškoćama u naplati tijekom 2022. godine, više od 80 % ih nema ugovoreno osiguranje potraživanja. Acredia temeljem lokalne ekspertize i globalne umreženosti pruža proizvode kreditnog osiguranja koji su neophodni za učinkovito upravljanje rizicima poduzeća.

Klijente pravovremeno informiraju o mogućim scenarijima neplaćanja, a u slučajevima kada njihovi kupci neočekivano postanu nesolventni, osiguravajuće društvo nadoknađuje gubitak.

Michael Kolb, Acredia

Osiguranje prilagođeno specifičnim potrebama
Acredia na hrvatskom tržištu nudi proizvod Acredia GLOBAL koji omogućuje poduzećima zaštitu potraživanja u cijelome svijetu. Uz gospodarski rizik poput insolventnosti kupca i kašnjenja u plaćanju, prema potrebi osiguravaju i političke rizike poput blokade deviznih sredstava ili nemogućnosti plaćanja zbog sukoba i nemira.

Jedna od ključnih prednosti osiguranja naplate potraživanja jest ta da se može prilagoditi specifičnim potrebama poslovanja. Tvrtka može odabrati razinu pokrića koja joj odgovara i odabrati tržišta i kupce za koje se želi osigurati, što joj omogućuje učinkovitije upravljanje rizicima izloženosti od neplaćanja i poboljšanje ukupnog financijskog učinka poslovanja.

84

posto hrvatskih tvrtki suočilo se s poteškoćama u naplati u 2022. godini

Acredia je u Hrvatskoj prisutna od 2012. godine u okviru društva Allianz Trade, a tržišni potencijal Hrvatske potaknuo ih je da započnu s izravnim poslovanjem pod vlastitim imenom u srpnju 2022. Michael Kolb, član uprave društva Acredia, izjavio je: “Acredia, zadužena za poslovanje u jugoistočnoj Europi kao dio obitelji Allianz, već godinama ocjenjuje trgovačka društva u Hrvatskoj i vrlo je dobro upoznata s hrvatskim tržištem.

Svakodnevno provjeravamo bonitet više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta. Naše klijente možemo upozoriti na razinu pouzdanosti kupca s kojim namjeravaju sklopiti posao prije nego što ga ugovore. Ako se pokaže da smo pogriješili, pokrit ćemo gubitak.”

Više o Acrediji i osiguranju naplate potraživanja saznajte na: www.acredia.at/hr/

New Report

Close