Kako je Medika nadmašila rast tržišta s ukupnim prihodima koji su veći čak za četvrtinu

Autor: Suzana Varošanec , 26. srpanj 2023. u 13:51
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Tržište farmaceutskih proizvoda u prvih šest mjeseci 2023. bilježi rast od 15,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok u isto vrijeme prodaja Medike bilježi rast od 33,51 posto pa je to rezultiralo povećanjem tržišnog udjela za 5,2 postotna poena i isti iznosi 37,74%, navodi se u Međuizvještaju poslovodstva za prvo polugodište ove godine.

Za najveću hrvatsku veledrogeriju Mediku u većinskom vlasništvu Auctora, točnije za cijelu Medika Grupu prvo polugodište 2023. u znaku je visokih stopa rasta ukupnih prihoda kao i povećanja tržišnog udjela koji sad iznosi blizu 38 posto.

Ostvarena neto dobit Medika Grupe u prvih šest mjeseci 2023. iznosi 9,3 milijuna eura, dok su ukupni prihodi narasli na 369,3 milijuna eura (matično društvo Medika samo nosi 360 milijuna eura ukupnih prihoda), odnosno bilježi se povećanje za 22,48 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine,

Rast prihoda rezultat je rasta tržišta i povećane prodaje pa je tom dobitnom kombinacijom u promatranom razdoblju prema informaciji na Zagrebačkoj burzi ostvareno 365,7 milijuna ukupnih prihoda (+22,94%)

“Tržište farmaceutskih proizvoda u prvih šest mjeseci 2023. bilježi rast od 15,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja Medike bilježi rast od 33,51 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., što je rezultiralo povećanjem tržišnog udjela za 5,2 postotna poena te isti iznosi 37,74 posto”, navodi se u Međuizvještaju poslovodstva za prvo polugodište ove godine.

Dana 26. srpnja usvojeni su nekonsolidirani financijski izvještaji Medike i konsolidirani financijski izvještaji Grupe Medika za prvih šest mjeseci 2023. koji će, sukladno najavi, biti razmatrani od strane Nadzornog odbora na sjednici koja će se održati potkraj kolovoza.

Na konstituirajućoj sjednici NO-a matičnog društva Medika koja je održana u svibnju za predsjednika NO-a izabran je Oleg Uskoković te Mihael Furjan za zamjenika predsjednika No-a.

Medikina cjelokupna prošlogodišnja dobit u iznosu od 11,83 milijuna eura odlukom Glavne skupštine dioničara (svibanj) raspoređena je u zadržanu dobit, dok će se dioničarima iz akumulirane zadržane dobiti dioničarima isplatiti dividenda u iznosu od 215 eura po dionici,

Nakon preračunavanja i usklađenja temeljnog kapitala Medike d.d. isti iznosi 27.778.480 eura te je podijeljen na 30.194 redovne dionice nominalnog iznosa 920 eura. Društvo Medika u stopostotnom vlasništvu ima Ljekarne Prima Pharme čija je strategija širenje ljekarni na cijelom teritoriju RH, te Primus nekretnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close