Kako do plaće za prethodni mjesec obračunom i isplatom u travnju?

Autor: Suzana Varošanec , 27. ožujak 2023. u 10:03
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kada je riječ o Velikom petku koji pada na dan 7. travnja, HNB nas obavještava da se odlučuju na kratku pauzu od naših međubankovnih transakcija jer pristupanju sustavu TARGET-HR preko kojega HNB vodi račune banaka. Stoga vam predlažemo kako ne bi bilo loše zatražiti od vaših računovođa da u tome tjednu naprave obračun i isplatu plaća, ali i ostale međubankovne uplate na dan ranije ili tek nakon Uskrsnog ponedjeljka 11. travnja”, kaže revizorica Dubravka Kopun.

Kako do plaće za prethodni mjesec obračunom i isplatom u travnju, nametnulo se slijedom obavijesti Hrvatske narodne banke da je Veliki petak 7. travnja, koji je inače radni dan, ove godine neradni dan za izvršavanje međubankovnih transakcija. Za poslodavce to je važna obavijest radi potrebne organizacijske jednokratne prilagodbe što očito uključuje i preporuke za njihova računovodstva na što pozornost na vrijeme skreće revizorica Dubravka Kopun.

“Kao što već znate, bankarska industrija doživljava neke ozbiljnije turbulencije u posljednje vrijeme. Ali kada je riječ o Velikom petku koji pada na dan 7. travnja, HNB nas obavještava da se odlučuju na kratku pauzu od naših međubankovnih transakcija i to nema nikakve veze s navedenim turbulencijama, već pristupanju sustavu TARGET-HR preko kojega HNB vodi račune banaka. Stoga vam predlažemo kako ne bi bilo loše zatražiti od vaših računovođa da u tome tjednu naprave obračun i isplatu plaća, ali i ostale međubankovne uplate na dan ranije ili tek nakon Uskrsnog ponedjeljka 11. travnja”, kaže revizorica Kopun.

Dakle, na dan 7. travnja kao i 10. travnja, navodi, neće se moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama -međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci, dok sukladno HNB-ovoj pravovremenoj informaciji napominje da će se “sva plaćanja između računa u istima bankama, kao i plaćanja karticama i podizanje na bankomatima u te dane normalno funkcionirati”.

Ujedno, za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant plaćanja, prema obavijesti središnje banke, bit će moguće izvršiti instant plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje.

“Uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka. TARGET-HR je platni sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima (nacionalne i prekogranične) između svih banaka europodručja u realnom vremenu na bruto načelu (engl. Real Time Gross Settlement), i to u svrhu provođenja plaćanja samih banaka i njihovih klijenata, plaćanja u svrhu provođenja monetarne politike EU-a i monetarnih operacija HNB-a, opskrbe banaka gotovim novcem, transakcija povezanih sa sudjelovanjem na tržištu kapitala, transakcija konačne namire drugih platnih sustava i drugih platnih transakcija”, pojašnjava se u informaciji HNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close