Kako će na Strnadovu ponudu za Luku Rijeka reagirati država i mirovinci?

Autor: Marija Brnić , 17. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Luka Rijeka

Češki Port Acquisitions sad drži 34,42% dionica, priprema ponudu za preuzimanje.

Priča o nadmetanju za vlasništvo nad Lukom Rijeka nastavljena je jučerašnjom objavom tvrtke češkog biznismena Jaroslava Strnada – Port Acquisitions da je za nju nastala obveza za objavljivanje ponude za preuzimanje, jer je stekla 4,55 milijuna redovnih dionica, odnosno 33,75 posto vlasničkog udjela riječke tvrtke.

Time je ipak finiširan pripremani plan preuzimanja vlasničkog udjela poljskog OT Logisticsa, koji je u Luci Rijeka držao 24,98%, a s dionicama poljskog investicijskog fonda Foreign Expansion koje čine 8,75 posto temeljnog kapitala, te dionicama koje je Port Acquisition već posjedovao u Luci Rijeka, Strnad sad drži 34,42 posto. Prema ranijim objavama, od Poljaka je Strnad dionice dogovorio preuzeti za 7,7 eura po dionici.

24,98

posto udjela u Luci Rijeka držao je poljski OT Logistics

Čeka se Hanfa
U protekla tri mjeseca, tom se dionicom trgovalo po prosječnoj cijeni od 8,40 eura, što bi trebalo biti presudno kod utvrđivanja cijene u ponudi dioničarima.

Kakav će biti daljnji razvoj događaja u ovom slučaju, u kojemu se netom prije Strnadove objave o sjećanju dionica i obvezi davanja ponude za preuzimanje osvanuo još jedan igrač, ovisit će i o odlukama Hanfe, pred kojom je i valoriziranje najave o davanju ponude friško osnovane tvrtke u Švicarskoj – Zentralschweizerische Investment Holding, čiji je predstavnik i osnivač Norbert Jakob Sailer.

Tvrtka, koliko je vidljivo iz dostupnih podataka, ne posjeduje dionice Luke Rijeka. Iako su se među ulagačima i analitičarima odmah otvorile dvojbe oko ozbiljnosti i uloge ovog izazivača, valja primijetiti da, kada je o Hrvatskoj riječ, nije i prvi put da Strnadovo preuzimanje neke tvrtke prati još neki ulagač.

U slučaju Đure Đaković, nakon što je od Nenada Bakića Strnad sa svojim partnerom Reneom Materom kupio 19% dionica i uključio se u proces restrukturiranja kojim je kasnije postao i većinski vlasnik, nenadano je uletio češki poduzetnik Pavel Petrovič i njegova tvrtka ST Probin, koja je od jednog od pojedinačno značajnijih dioničara, s obzirom na usitnjenu vlasničku strukturu, kupila 8,7% dionica.

Kasnije ovaj dioničar nije bio angažiran oko razvoja događaja, te nije bila do kraja jasna njegova pozicija u Strnadovom preuzimanju slavonskobrodskog industrijalca, a njegov je udjel “pojeden” nakon spajanja dionica i Strnadove dokapitalizacije Đure Đakovića.

Kontrolni paket u CERP-u
U slučaju Luke Rijeka tek predstoji vidjeti i kako će, nakon Hanfinih odluka, na ponuđene cijene reagirati domaći mirovinski fondovi, koji koliko je poznato ranije i nisu bili skloni izlasku iz Luke Rijeka, a zanimljivo je i kako će se prema ovoj ponudi postaviti i sama država, u čijem je portfelju još uvijek kontrolni paket (25,02%) i nakon Strnada pojedinačno je najveći dioničar.

Dionice Luke Rijeka u portfelju su CERP-a, a budući da je riječ o kontrolnom paketu dionica, te važnoj tvrtki, premda ona nije na popisu strateških kompanija, presudnu će ulogu u odlučivanju o ponudi za otkup dionica imati Upravno vijeće CERP-a, u kojemu su svi resorni ministri, te socijalni partneri.

Komentirajte prvi

New Report

Close