Južni Jadran kao jedinstveno nautičarsko odredište

Autor: Ivica Profaca,VLM , 26. rujan 2012. u 12:00

S hrvatske strane u projekt se nije uključila nijedna turistička institucija, dok su Crnogorci iskoristili priliku za promociju turizma

Iza pomalo birokratskog naziva “Zajednička promocija i unapređenje razine sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju” krije se zanimljiv međudržavni projekt kojim će se od južnog dijela Jadrana praktički stvoriti jedinstvena destinacija za sve veći broj nautičara koji plove tim vodama. Riječ je o projektu – predstavljenom u utorak u Splitu – čiji su glavni nositelji Hrvatski hidrografski institut iz Splita (HHI) i Hidrometeorološki zavod Crne Gore (HMZCG). Projekt je sasvim financiran iz europskih fondova IPA prekograničnih programa Hrvatske i Crne Gore.

Pojednostavljeno, u knjižici koja je rezultat projekta daju se osnovne informacije o akvatorijima i obalnim dijelovima najjužnije hrvatske županije i Crne Gore, uz pregled zakonskih rješenja vezanih uz nautički turizam u objema zemljama. Na taj način stvorena je neka vrsta nautičkog peljara za sve vlasnike i unajmljivače jahti koji bi željeli prelaziti morsku granicu. Za svakodnevnu plovidbu nautičarima će možda najzanimljivije biti predložene rute trajanja između tri i 14 dana, i to za jedrilice, motorne brodice i megajahte. U tim itinerarima ucrtane su sve luke i marine u koje se određenom vrstom plovila može uplovljavati, udaljenosti među odredištima na etapama, te sve vrste ponude koje se gostima tamo pružaju.“Ovaj zajednički posao može predstavljati temelj za buduću suradnju na sličnim projektima koji bi se radili za cijeli Jadran”, kazao je ravnatelj HHI-ja dr. Zvonko Gržetić, dok je njegov kolega iz HMZCG-a Luka Mitrović na promociji izrazio nadu da će ovaj projekt pokazati svoju održivost, posebno kroz razvijanje nautičkog turizma u Crnoj Gori i južnom dijelu hrvatske obale Jadrana.Premda je osnovni cilj ovog projekta sigurnost plovidbe, velika je mogućnost njegove turističke valorizacije. Zanimljivo je da s hrvatske strane u njega nije uključena ni jedna turistička institucija. Uz Hrvatski hidrografski institut na projektu su radili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Sveučilište u Dubrovniku. S druge strane, Crnogorci su očito odlučili bolje iskoristiti ovaj segment. Zbog toga su osim znanstvenika i stručnjaka iz Uprave pomorske sigurnosti važan doprinos dali Nacionalna turistička organizacija Crne Gore te Porto Montenegro, tivatska marina koja ima ambiciju postati najboljom i najvećom na Jadranu, posebno za prihvat megajahti. S hrvatske strane granice projektom su obuhvaćene dvije ACI-jeve marine, u Dubrovniku i Korčuli, te manje u Orebiću, Lumbardi i na Lastovu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji naziv projekta? I to je EU platila/subvencionirala?

New Report

Close