Juicy sokovi ‘preko bare’: Svjetlan Stanić kreće u osvajanje američkog tržišta

Autor: Lucija Špiljak , 31. svibanj 2021. u 21:19

Ovih su dana njihovu tvornicu Juicy sokova u Kreševu posjetili američki kongresmeni John Robert Moolenaar i Robert Aderholt

Najveći hrvatski proizvođač sokova Stanić Beverages najavio je izlazak na američko tržište, i to kroz akviziciju.

Ovih su dana njihovu tvornicu Juicy sokova u Kreševu posjetili američki kongresmeni John Robert Moolenaar i Robert Aderholt. Riječ je o uzvratnom posjetu i nastavku prijateljskih odnosa između vlasnika Stanić Grupe Svjetlana Stanića, koji je prošle godine bio u posjetu Američkom kongresu i američkim kongresmenima. Kako su naveli, razgovara se o nastupu na američkom tržištu.

Ozbiljna strategija izlaska na američko tržište

Cilj dolaska kongresmena u Juicy tvornicu koja je u vlasništvu hrvatskog poduzeća Stanić Beverages je nastaviti razgovore koji su započeli na okupljanju prošle godine u suorganizaciji američkog predsjednika.

„Zadnjih šest godina Stanić Beverages velik je dio svojih resursa usmjerio na jačanje izvozne strategije. Hrvatska, Bosna i Hercegovina i ostatak regije i dalje su naša glavna tržišta, no svjesni smo  a snažnog iskoraka u povećanju proizvodnje nema bez novih tržišta. Prvo smo se okrenuli Bliskom istoku kao lukrativnoj regiji zbog velike konzumacije bezalkoholnih pića te samo ostvarili izvrsne
rezultate preko tamošnjih partnera. Zatim smo počeli jačati izvozne napore prema europskom tržištu, no svjesni smo velike konkurencije i regulative koja štiti europske brendove.

Novi potencijal vidimo u nastupu na američkom tržištu, što je rezultat nastavka razgovora s američkim kongresmenima i otvara novu perspektivu. U prošlosti smo imali više ponuda da izvezemo Juicy sokove u SAD, no uvijek je bila riječ o specifičnim maloprodajnim mjestima etničkog karaktera, odnosno tržištu koje je orijentirano isključivo na hrvatske doseljenike u SAD. To nije naša strategija, Juicy je međunarodni brend koji je do sada postigao uspjeh na brojnim stranim tržištima, i zato mislimo da je došlo vrijeme da napravimo ozbiljnu strategiju izlaska na američko tržište. Iz razgovora s američkim kongresmenima zaključili smo kako bi najlogičnija strategija bila akvizicija lokalne tvornice srednjih kapaciteta koja bi mogla proizvoditi Juicy sokove za američko tržište. Na taj način izbjegli bismo brojne logističke i regulativne izazove“, naglasio je Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik Uprave Stanić Grupe.

Ideja o kupnji lokalne tvornice

Kako ističu iz tvrtke, izvozna strategija Stanić Beveragesa fokusira se na ukupno tržište određene zemlje, kompanija ne vidi rast izvoza kroz specijalizirane niše na velikim tržištima poput, primjerice, zajednice hrvatskih iseljenika u SAD-u, već uvijek gleda puni potencijal.

“Juicy je moderan brend, prati svjetske trendove s naglaskom na zdrav način života, razumije potrebe globalnog konzumenta i njemu se obraća”, navode. Međunarodno ime brenda kongresmeni također vide kao veliku prednost u nastupu na tržištu SAD-a, jer ne postoji nikakva jezična barijera.

Stanić Beverages dio je Stanić Grupe i ujedno najveći proizvođač sokova u Hrvatskoj, koji u svojem vlasništvu ima dvije tvornice. Jedna tvornica nalazi se u Bosni i Hercegovini, točnije Kreševu, dok je druga tvornica u Jastrebarskom. Ukupan kapacitet obiju tvornica iznosi 150 milijuna litara, što nije dovoljno za potrebe američkog tržišta pa shodno tome Uprava Stanić Beveragesa vidi podršku američkih kongresmena kao ključni korak u realizaciji ideje o kupnji lokalne tvornice.

Podsjetimo, prije više od mjesec dana Stanić Beverages objavio je kako su uložili 10,6 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnog pogona Juicy sokova u Kreševu radi podizanja kvalitete proizvodnje prema najvišim europskim i svjetskim standardima. Istaknuli su i kako na istoj lokaciji planiraju proizvodnju od 35 milijuna litara sokova (lani su proizvodili 28,2 milijuna litara), najavivši ambiciozne planove i nove distributere čime će, nadaju se, značajno rasti i izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close