Još 6000 radnika moglo bi ostati bez posla

Autor: Biserka Ranogajec , 23. listopad 2012. u 22:00
Marijan Kavran, direktor Hrvatskoga drvnog klastera/PIX

Sindikati i Hrvatski drvni klaster upozoravaju na posljedice najavljenog poskupljenja sirovina.

Najave povećanja cijena sirovine (za hrast čak +15%) ozbiljno će uzdrmati ionako nestabilno poslovanje drvoprerađivačkih tvrtki koje godinama nisu poštovale kolektivne ugovore i zaposlenima duguju više od 60 milijuna kuna.

Povećanje cijena sirovine iznosi 180 milijuna kuna, i to će ovoj industriji dodatno ugroziti poslovanje. Na takvo stanje upozorili su Željko Govedić, predsjednik Sindikata drvne i papirne industrije, i Marijan Kavran, direktor Hrvatskoga drvnog klastera uoči konferencije za novinare najavljene za danas u Slavonskom Brodu u sklopu 3. kongresa pilanara jugoistočne Europe. Više od 70% radnika u drvnoj industriji prima minimalac, a prosječna je plaća 2700 kuna. Kavran i Govedić nadalje podsjećaju kako se proteklih nekoliko godina, a posebice posljednjih mjeseci naglo pogoršavaju prilike u sektoru prerade drva, što je rezultiralo otkazima za više od devet tisuća radnika, dok se u novim uvjetima očekuje još šest tisuća otkaza. Govedić i Kavran tvrde da je nerealno očekivati da će poduzetnici moći isplaćivati dugove prema radnicima jer se moraju zaduživati za kupnju sirovina.

"Ne pokaže li država dodatno razumijevanje i ne odustane li od povećanja cijena kako bi se namirile razlike u prihodima Hrvatskih šuma (HŠ) nastale smanjenjem zelenog poreza (OKFŠ) te razliku u prihodima namiriti višim cijenama sirovina, a ne mogućim racionalizacijama u poslovanju Hrvatskih šuma, Sindikat će pokrenuti tužbe protiv svih poslodavaca koji nisu isplaćivali radnicima sva prava sukladno zakonu", stoji u priopćenju koje potpisuju sindikat i klaster. Podržavaju investicije u energetiku i drvnu industriju, ali ne na način zatvaranja radnih mjesta kako bi se eventualno otvarala nova. Takve bojazni, kažu, naziru se iz novog prijedloga raspodjele drvne sirovine po kojem će više od 60% prerađivača drva ostati bez ugovora za sirovinu. Više od 80% svih pilana neće imati višegodišnje ugovore i bit će prisiljene sirovinu nabavljati na licitacijama s najsnažnijima konkurentima iz EU koji će se od srpnja iduće godine s njima natjecati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close