Jednom asfalt tankeru za Šveđane kumovali, drugi porinut u more

Autor: Agencija VLM , 11. listopad 2012. u 13:39
PXL

Za kompaniju Wisby Tankers trećemajci grade seriju od četiri broda za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija, a za istog naručitelja gradit će i četiri teglenice.

U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je bila dvostruka svečanost. Na vezu u opremnoj luci kumovano je gradnji 716.  tankeru za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija Palanca Luanda koji su trećemajci izgradili za švedsku kompaniju Wisby Tankers, a sat vremena kasnije stotinjak metara dalje, s navoza je u more porinuta gradnja 718, tanker za istog naručitelja, Palanca Sydney. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici švedske kompanije koji su istakli da su zadovoljni suradnjom s riječkim brodogradilištem i kvalitetom gradnje brodova.

Riječ je o brodovima kapaciteta 15 tisuća tona iz serije od četiri takva broda , a svi će, kazao je danas predsjednik uprave 3.maja Edi Kučan, naručitelju biti isporučeni do sredine sljedeće godine. Brodove pokreću motori izgrađeni u Tvornici dizalica i motora 3.maja. Druga sretna današnja vijest za riječke brodograditelje je da s istom kompanijom slijedi potpisivanje ugovora za gradnju četiriju asfalt teglenice koje bi trebale biti isporučene do kolovoza 2013. godine , a pregovara se i o gradnji još triju teglenica čime će se popuniti "prazan hod" u proizvodnim pogonima koji po fazama ostaju bez posla.

Knjiga narudžbi je gotovo prazna jer osim dovršetka brodova i teglenica za Wisby Tankers niti jedna nova gradnja nije ugovorena iako se kao mogućnost zapošljavanja kapaciteta spominje pismo namjere iste švedske kompanije za gradnju čak trideset teglenica, a riječko brodogradilište je i u užem izboru za gradnju dva broda za naručitelje iz Italije i Rusije.

Komentirajte prvi

New Report

Close