Jedini na svijetu uzgojili zubaca, žele 40 posto globalnog tržišta

Autor: Darko Bičak , 26. listopad 2022. u 07:00
Foto: Cromaris

Predsjednik Uprave Ivan Leko i direktorica Renata Barić otvorili su vrata ribogojilišta koje će biti najveći globalni proizvođač bijele mediteranske organske ribe.

Cromaris, najveći hrvatski i 6. u svijetu proizvođač mediteranske bijele ribe, planira ove godine ostvariti prihod od 100 milijuna eura. Kako je prilikom jučerašnjeg studijskog posjeta novinara njihovim ribogojilištima u Zadarskom akvatoriju pojasnio Ivan Leko, predsjednik Uprave Cromarisa, koji od 2009. posluje u sklopu Adrisa, u odnosu na prije 13 godina danas tvrtka ostvaruje 12 puta veću proizvodnju ribe te 17 puta veći prihod. To je omogućeno, navodi, zahvaljujući 1,5 milijardi teškim investicijama u proteklom razdoblju.

Više od 600 radnika

Godišnja proizvodnja bijele ribe u ovoj tvrtki kreće se na razini od gotovo 12,5 tisuća tona, a tvrtka na inozemnim tržištima ostvaruje 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje. Glavna izvozna tržišta su im Italija, te u novije vrijeme, i Španjolska.

Leko je podsjetio da Cromaris danas zapošljava više od 600 radnika, uglavnom iz Zadra i okolice, od čega je više od 20% s otoka. “Imamo sedam uzgajališta i jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancin i oradu u Europi te suvremeni pogon prerade. Vertikalno smo integrirana kompanija ‘od mora do stola’, što osigurava sljedivost u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrjestilišta, uzgoja, gdje se koristi vlastita receptura riblje hrane, pa do prerade i otpreme. Proizvodni portfelj čine svježa riba – prvenstveno orada, brancin i hama te, od 2021. nove dvije uzgojne vrste – gof i zubatac, kojeg uzgajamo jedini u svijetu. Ključni element razlikovnosti u odnosu na konkurenciju su nam diferencirani proizvodi dodane vrijednosti – potrošačima se nude prerađevine, očišćena riba, fileti i kotleti te delikatesni program”, kazao je Leko prilikom posjeta njihovom najnovijem ribogojilištu Lavdara, koje se nalazi uz istoimeni otočić Zadarskog arhipelaga okružen Pašmanom i Dugim Otokom. Dodaje da već naredne godine Cromaris planira postati najveći globalni proizvođač bijele mediteranske organske ribe te zauzeti 40 posto globalnog tržišta s njom.

U Cromarisu posebno ističu da su jedina tvrtka u svijetu koja je uspjela uzgijiti zubatca. Kako je pojasnila Renata Barić, direktorica istraživanja i razvoja u Cromarisu, istakla je da su u ovoj tvrtki i prije dolaska Adrisa pokušali još početkom 1990-ih uzgojiti ovu vrstu. No, nedostatak stručnog znanja i tehnologije je zadatak učinio nemogućim i njegovo preživljavanje se mjerilo u promilima. Rezultati su ipak došli 20 godina kasnije te je od 2021. zubatac iz njihovih ribogojilišta na tržištu.

2000 tona

ribe u tamošnjih 40 kaveza godišnji je kapacitet uzgoja u ribogojilištu Lavdara

“Zubatac je vrlo zahtjevna vrsta za industrijski uzgoj jer to je predator te njegovo preživljavanje ovisi o nizu detalja oko držanja i prehrane. S gofom je situacija bila ipak nešto jednostavnija jer je to vrlo zahvalna riba za uzgoj bez puno izazova”, kazala je Barić.

Lokacija na kojoj uzgajaju zubaca je poslovna tajna, no ipak priznaje da njegov uzgoj nije moguć na otvorenim ribogojilištima, kakvo je Lavdara, već su za to potrebni ipak kontrolirani uvjeti.

Novo skladište

Razdoblje pandemija Covida-19 su u Cromarisu iskoristili za značajne investicije te su otvorili ribogojilište Lavdara vrijednosti 40 milijuna kuna i kapaciteta uzgoja 2000 tona ribe godišnje u tamošnjih 40 kaveza. Izgrađeno je i novo skladište gotovih proizvoda u Gaženici u Zadru vrijedno 22 milijuna kuna te uz nega i novi pogon za proizvode dodatne vrijednosti, a što je bilo ulagaje od 19,5 milijuna kuna. U konačnici, početkom listopada je krenula i investicija na njihovoj solarnoj elektrani snage 700 kW u njihovu pogonu u Ninu. Radi se o projektu vrijednom pet milijuna kuna koji će osigurati 10% njihovih ukupnih potreba za električnom energijom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

skuša je ljepša..

New Report

Close