Javna ponuda DIV-a zbog ‘povezivanja brodogradnje’ Riječanima nije dobro sjela

Autor: Marija Brnić , 02. listopad 2013. u 22:00
Brodogradilište 3. maj u Rijeci/Goran Kovačić/PIXSELL

Uljanik je ponudio da 16,67, posto dionica malih dioničara preuzme po kunu za dionicu, a Debeljak još ne izlazi s ponuđenom cijenom.

U situaciji u kojoj i se sami suočavaju s teškoćama u restrukturiranju splitskog brodogradilišta kojeg je početkom godine kupio od države, začuđenost i nevjericu izazvao je jučerašnji oglas samoborskog DIV-a u kojem najavljuje namjeru davanja ponude za dionice riječkog 3. maja i konkuriranja njegovom većinskom vlasniku Uljaniku.

Pulski je brodograditelj, naime, nakon stjecanja 83,33 posto dionica u lipnju, prošli tjedan objavio ponudu za preuzimanje preostalih 16,67 posto dionica koje uglavnom drže radnici, te drugi mali dioničari poput Ljekarne Prima Pharme, grada Rijeke, Phoenix Farmacije, HGK, Hospitalije i drugih. Većinski udjel Uljanik je stekao u paketu pod posebnim uvjetima za simboličnu 1 kunu, dok za preostale dionice nudi po 1 kunu po dionici. To bi u slučaju da svi mali dioničari prihvate ponudu značio trošak od 210 tisuća kuna.

 

Šoljić

Apsurdno je da netko i sam u problematičnoj situaciji ulazi u naš škver

Upućeni uvjeravaju da je upravo skroman iznos cijene bila poticaj da se DIV upusti u ovu inicijativu. S kakvom cijenom će DIV izaći pred dioničare, ne žele iznositi, dok o motivima za moguću ponudu tek kratko odgovaraju da se radi "u dobroj vjeri povezivanja domaće brodogradnje", koje vide kao "način jačanja tog sektora gospodarstva i njegove međunarodne konkurentnosti". Jučer iz Uljanika nismo dobili službeni stav o DIV-ovoj inicijativi, no neslužbeno se iz vrha tvrtke saznaje kako ih iz DIV-a prethodno nisu kontaktirali i upoznali sa svojom vizijom zajedništva i suradnje škverova.

Po prvim reakcijama, pak, DIV-ov naum oko 3. maja neće lako proći. Upravo jučer pozitivno se o Uljanikovoj ponudi očitovala Uprava 3. maja, a i Radničko vijeće tvrtke se ne protivi ponudi, no izražava stav da je ponuđena cijena od 1 kune preniska, budući da su ih radnici stjecali po cijeni od 100 DEM. Ipak, unatoč mogućnosti bolje ponude, predsjednik Radničkog vijeća Juraj Šoljić negativan je prema ponudi DIV-a. "Apsurdno je da netko tko je i sam u problematičnoj situaciji razmišlja o ulasku u naš škver", otvoren je Šoljić, ne skrivajući i nesklonost DIV-ovoj ponudi zbog loših odnosa čelnog čovjeka Tomislava Debeljaka s radnicima u splitskom škveru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close